» » » » Bebeklere Uyku Kılavuzu

Bebeklere Uyku Kılavuzu

Gönderildiği yer: Sağlık | 0

Bebeğinizin Gece Uyumasına Yardım Edin

Bebekler uyurken çok masum ve tatlı görünürler. Ancak onları uyutabilmek için yaşananlar bazen tam bir kâbusa dönüşebilir. Bu stresi ortadan kaldırmak için bebeğinizi bir uyku rutinine alıştırmalısınız.

Bebeğinizin uyku gereksinimlerini anlayın

İlk 2 ayda, yeni doğan bebeğiniz sadece yemek yemeye ve uyumaya ihtiyaç duyar. Neredeyse iki saate bir emzirebilirsiniz. Biberonla besliyorsanız bu süre daha da kısa olabilir.

Bebeğiniz günde 10 ile 18 saat arasıdna, bazen bir seferde 3- 4 saat uyuyabilir. Bu dönemde bebekler gece gündüz arasındaki farkı bilmezler. Bu yüzdende sizin için uyku zamanı onlar için beslenme zamanı olabilir. Gece uyanmalarının sebebi budur.

3-6 aya kadar birçok bebek 6 saatlik bir süreyle uyuyabilir. Ancak, bebeğinizin güzel bir rutine girdiğini düşündüğünüz anda – genellikle 6 ila 9 ay arası – anormal durumlar yaşayabilirsiniz. Örneğin, bebeğiniz uyumaya çalışırken sizi yanında tutmak için aniden ağlamaya başlayabilir.

Yatmadan Önce

Yapılan araştırmalar bebeklerini bir rutine alıştıran annelerin, 7. aydan sonra daha az gece uyanmalarıyla karşılaştıklarını gösteriyor. Bu ebeveynler bebek daha 6 ila 8 haftalıkken bilinçli veya bilinçsiz olarak bebeklerini bir rutinle hazırlayan annelerden oluşuyor.

Peki nedir bu rutinler? Yatmadan önce gerçekleştirilen aktiviteler bir düzen kurmanın anahtarını oluşturuyor.

İşte başarının anahtarı:

  • Gün boyunca aktif oyunlar oynayın ve akşamları ise daha sessiz oyunlar oynayın. Bu, yatmadan hemen önce bebeğinizin heyecanlanmasını önler.
  • Faaliyetlere aynı sırayla, gece gündüz değişmeden devam edin.
  • Her faaliyeti sakin ve huzurlu yapın, özellikle gün sonuna doğru yapılan faaliyetlerde sakin ve sessiz olun.
  • Çoğu bebek yatmadan hemen önce banyo yapmanın keyfini çıkarır; bu da bebeği yatıştırır.
  • Bebeğinizin en sevdiği etkinliği belirleyin ve onu da yatak odasında yapın. Bu, yatmadan önce sabırsızlanmasını ve uyku mekânını sevdiği şeylerle ilişkilendirmesine yardımcı olacaktır.
  • Bebeğinizin yatak odasında gece koşullarını tutarlı hale getirin. Gecenin bir yarısı uyanırsa odadaki sesler ve ışıklar uykuya daldığı andaki gibi olmalı.

Bebeğinizin Gece Uyumasına Yardım Edin

Uykulu Bebeğinizi Yatağa Yerleştirin

Bebeğiniz 6 ila 12 haftalıkken başlayarak onu uykulu olana kadar yatıştırın. Uykunun eşiğinde olduğunda, onu bir yere bırakın ve tek başına dalmasına izin verin. Kollarında tamamen uykuya girene kadar beklemeyin. Bu daha sonrada kurtulmakta zorlanacağınız bir durum haline gelebilir.

Bu alıştırma, bebeğinizi kendi kendine uyuması için eğitir ve gece boyunca uyandığında onu uyutmaya ya da kucaklamaya ihtiyacınız olmayacaktır.

İlk Güvenlik: SIDS Riski (Ani Bebek Ölümü Sendromu)

Doktorlar, bebeğiniz uyurken meydana gelebilecek SIDS şansını düşürmek için şunları yapmanızı öneriyor:

  • Bebeği daima sırt üstü yatarken uyutun.
  • Daima sıkı bir uyku yüzeyi kullanın. Araba koltukları ve çöken, gömülen koltuk, yastık ve benzeri nesneler uyku için tavsiye edilmez.
  • Bebeğiniz sizinle aynı odada, ancak sizinle farklı yatakta olmalıdır.
  • Yumuşak nesneleri veya gevşek yatakları karyolanın dışında tutun. Buna yastıklar, battaniyeler, doldurulmuş hayvanlar ve tampon yastıkları dâhildir.
  • Kamalar ve pozisyon düzenleyiciler kullanmayın.
  • Bebeğinize yatmadan önce bir emzik takın. Emzikleri yüzüne uygun seçin.
  • Bebeğinizin kafasını örtmekten veya aşırı sıcak tutmaktan kaçının.
  • Bu dönemde SIDS riskini azaltmak için satılan ev monitörlerini veya ticari cihazları kullanmayın. Bu cihazlar bebeğin nefesini veya durumunu size iletebilecek kadar hassas olmayabilir.
  • Bebeğinizin tavsiye edilen aşıları olduğundan emin olun.
  • Sigara içmeyin.
  • Bebeğinizi mümkün olduğunca emzirin.

 

Ferber Yöntemi

Ferber Yöntemi,  uyku problemleri olan bebeklerin sorunlarını çözmek amacıyla Dr. Richard Ferber tarafından geliştirilmiş bir bebek uyku eğitimi modelidir. Bebeğinin tek uyumasını isteyen annelerin daha çok başvurduğu bir yöntem olmakla beraber, bazı annelerce çok kabul görürken bazı annelerin reddettiği bir yöntemdir. Bu yöntemi uygulamak için bebeğin 4-6 aylık süreci doldurmuş olması gerekir.

İşte nasıl yapıldığı hakkında genel bir bakış:

Bebeğinizi uykulu haldeyken yatağına bırakın. Yatmadan önce yaptığınız rutinleri yaptıktan sonra odadan çıkın.

Bebeğiniz ağlamaya başlarsa onu kontrol etmeden önce birkaç dakika bekleyin. Bu süre size ve bebeğinize bağlıdır. 1 ila 5 dakika arasında beklemeye başlayabilirsiniz.

Bebeğinizin odasına tekrar girdiğinizde onu rahatlatmaya çalışın. Ama onu terk etmeyin ve ayrılırken ağlamaya devam etse bile 2 veya 3 dakikadan fazla kalmayın. Onun için yüzünüzü görmek bebeğinizin yakında olduğunuzdan emin olması için yeterlidir. Bu şekilde zamanla başına uyuyabilir.

Ağlamaya devam ederse, onu kontrol etmeye başlamadan önce beklediğiniz süreyi yavaş yavaş artırın. Örneğin, ilk kez 3 dakika beklerseniz, ikinci kez 5 dakika, bundan sonra da 10 dakika bekleyin. Ertesi gece ilk kez 5 dakika, ikinci kez 10 dakika ve bundan sonra da 12 dakika bekleyin.

Bu yöntemi benimsemek, ilk birkaç gece zor olabilir. Ancak, bebeğinizin uyku düzeninde 3. günde ya da 4. günde iyileşme görülebileceksiniz. Çoğu ebeveyn, bir hafta içinde iyileşme görür.

İpucu: Ferber Metodunu denemek isterseniz, uyku eğitiminin ilk gecesinden önce iyi dinlendirilmiş olduğunuzdan emin olun. Özellikle ilk geceler için bebeğinizin ağlamalarını dinlemek, saatinizi kontrol etmek ve odasına girip çıkmak için çok zaman harcayacaksınız.

Ağladığında bebeğinizden uzak durmanız zorsa, bu yöntem iyi bir seçim olmayabilir. Araştırmalar ebeveynlerin bu yöntemi uygularken çok fazla strese kapıldıklarını gösteriyor. Bu ağlama krizlerine dayanamayacak ailelerin yöntemi yarıda bırakması veya hatalı uygulamalar yapması farklı sorunlara yol açabiliyor.