» » » » Karanlıkta Parlayan Oyuncaklar Radyasyon Yayar mı?

Karanlıkta Parlayan Oyuncaklar Radyasyon Yayar mı?

Gönderildiği yer: Sağlık | 0

Birçok yerde karşımıza çıkan karanlıkta parlama özelliği olan oyuncaklar ve dekoratif malzemeler acaba çocuklarımız için zararlı mıdır?  Birçoğumuz özellikle geceleri odasını renklendirmek için tavana fosforlu yıldızlar yapıştırmış, karanlıkta parlayan toplar veya oyuncaklar almışızdır. Peki, bunlar zararlı mıdır?

Bu ürünlerden herhangi birini şimdiye kadar gördüyseniz, hepsinin ışıkta şarj olması gerektiğini bilirsiniz. Onları bir süre ışığa tutup sonra onları karanlık bir yere götürdüğümüzde bir süre parladıklarını görürüz.  Bu parlama genellikle yumuşak yeşil bir ışıktır ve çok parlak değildir ve farkına varmak için neredeyse tamamen karanlıkta olmanız gerekir.

Tüm bu karanlıkta parlayan ürünler fosfor ihtiva eder. Fosfor, enerjilendikten sonra görünür ışık yayan bir maddedir. Günlük hayatımızda fosforun kullanıldığı en yaygın nesneler ekranlar ve floresan ışıklarıdır. Renkli bir TV ekranı aslında üç farklı renk (kırmızı, yeşil ve mavi) yayan binlerce minik fosfor resim öğesi içerir. Floresan bir ışık söz konusu olduğunda, normalde bize beyazımsı ışık veren bir fosfor karışımı vardır.

Günümüzde kimyagerler fosfor gibi davranan binlerce kimyasal madde yarattılar. Karanlıkta parıltılı bir oyuncak yapmak için normal ışıkla enerji yüklenen ve uzun süre parıldayan bir madde gerekir. Bu özelliklere sahip olan iki fosfor, Çinko Sülfür ve Stronsiyum Alüminat’tır. Stronsiyum Alüminat daha yeni olan ve oyuncaklarda karanlıkta süper parıltılı üründe gördüğünüz maddedir. Çinko Sülfür’den daha uzun süreli ışık yayar. Bu fosforlar plastik içine karıştırılır ve parıltı yapmak için kalıplanır.

Ancak gördüğünüz bazı parlayan maddeler ışıkla şarj gerektirmez. Genellikle pahalı saatler bu özellikleri taşır. Özellikle eski saatlerde fosfor radyoaktif element ile karıştırılır. Geçmişte, radyoaktif element radyumdu ve yarı ömrü 1600 yıl idi. Günümüzde en parlak parlayan saatler, trityum (12 yıllık yarı ömrü olan) radyoaktif bir hidrojen izotopu ya da promethium kullanıyor; insan yapımı radyoaktif bir element olup, yarı ömrü yaklaşık üç yıldır.

Sonuçta günümüzde oyuncaklarda kullanılan fosfor türevi maddeler zararsız olarak tanımlanmaktadır. Yine saatlerde, çıkış tabelalarında kullanılan trityum gibi maddelerde insan sağlığı üzerinde zararları olmadığı kaydedilmektedir. Ancak eski saatlerde ve elektrik düğmelerinde radyum ve benzeri radyoaktif malzemelerin kullanıldığı bilinmektedir. Eğer evinizde bu tip eski bir eşya veya oyuncak varsa bunu bir uzmana göstermenizde fayda var.