» » » » Bebeğim Ne Zaman Oturabilir?

Bebeğim Ne Zaman Oturabilir?

Gönderildiği yer: Sağlık | 0

Bebekler bir mucize olarak dünyaya gelirler. Kimi aile bir çok uğraş sonucu bir evlada sahip olurken kimi aileye de plansız bir şekilde gelmektedirler. Ancak nasıl gelirlerse gelsinler bebekler bir ailenin her şeyi olabilme gücüne sahiptir. Doğdukları andan itibaren bütün ilgi onların üzerinde toplanır. Mis gibi kokuları ile etraflarındakileri büyülerken diğer yandan hassas ve narin yapıları oldukça özen gerektirmektedir.

Bebekler doğdukları andan yaklaşık üç yaşına gelene kadar kemik yapıları kıkırdağa daha yakındır. Bu nedenle incinme ihtimalleri daha yüksektir. Bebekleri tutarken, yatırırken ve oturturken gerekli bilgiler doğrultusunda ilerlenmelidir. Bebeklere özgü ay ay tutma şekilleri ve yatırma yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemler dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Aksi durumda bebeğin kemik yapısına veya iç organlarına zarar verebilirsiniz. Bir çok insanda ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan iskelet sistemi rahatsızlıklarından çeşitli iç organ rahatsızlıklarına kadar bir çok hastalık bebekken uygulanan yanlış yöntemlerden kaynaklanmaktadır. Üstelik eğer bebeğinize zarar veren bir hareket yapıyorsanız bunun farkına varmanız bir hayli zaman alabilir ve bu bebeğinizde meydana gelen aksi durumun tedavisi için oldukça geç olabilmektedir. Bu tip üzücü ve müdahale şansını kaybetmiş durumlarla karşılaşmamak adına bebeğiniz için daha özenli olmanız gerekmektedir.

Bebeklerin oturtulması ile ilgili de bir çok şehir efsanesi hikayelerini duymanız mümkün. Bebeğin elbette belirli bir döneme kadar oturtulması sakıncalı olacaktır. Ancak bebeğiniz bu durumun yaklaştığını zaten size kendisi haber vermektedir. Doğduğu andan yaklaşık dördüncü aya kadar bebekler başlarını ve üst bedenlerini taşıyamamaktadırlar. Bu nedenle o dönem içerisinde bebeğinizi oturtmaya çalışmanız bebeğinizin zorlanmasına ve zorlandığı durumda sakıncalı pozisyonlar almasına sebep olacaktır. Ancak bebeklerin bu dönemde oturtulması ile ilgili ‘bebeğin beli eğrilir’ ve ‘ omurgası yamulur’ gibi efsanelere çok fazla inanmamak gerekmektedir. Bu tip rahatsızlıklar ancak çok ileri düzeyde bebeğin zorlanması ile meydana gelmektedir. Dördüncü aya kadar bebeğinizi yatar pozisyonda bulundurmanız sağlıklı olacaktır. Dördüncü aydan sonra bebeğin boyun kaslarının gelişimini desteklemek adına yüz üstü pozisyonda yatırarak gövdesini yumuşak bir yastık ile destekleyerek başının yukarıda olmasını sağlayın. Bu hareket bebeğinizin boyun kaslarının işlevini arttırarak bebeğin kafasını taşıyabilme ve kafasına hakim olabilme yeteneğini geliştirecektir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta bebeğinizin gövdesini desteklerken çok sert cisimler kullanmamanız olacaktır. Sert cisimler bebeğinizin kaburga kemiklerini rahatsız edebilir, sürekli uygulanması durumda şekil bozukluğuna sebep olabilir. Ayrıca yumuşak bir yastık tercih etmenizi gerektiren diğer bir sebep ise bebeğin midesine uygulanacak baskı olacaktır. Sert bir cisim tercih ederseniz ve sürekli uygulama gerçekleştirirseniz bebeğinizin midesine fazla bir baskı uygulamış olursunuz. Bu baskı bebeğinizin midesinde çeşitli fonksiyonel bozukluklara yol açabilmektedir. Çocuk yaşlardan itibaren bebeğinizin mide sorunları ile karşılaşmasını rahatça bu uygulamaya bağlayabilirsiniz. Ancak bebeğinizin kafasını hafifçe yukarıda tutmasını sağlayacak bir yastık ile sağlıklı bir şekilde dördüncü ay gelişimine destek verebilirsiniz. Bu uygulamayı altıncı aya kadar yapabilirsiniz. Zaten altıncı ayda bebeğinizin gövde gelişimi ve baş kontrolü gelişimi oldukça tamamlanmış olacaktır. Bebeğiniz yavaş yavaş yatırdığınız yerden kalkma sinyalleri verecektir. Çeşitli oyuncaklara veya hareketlere karşı atılma hareketi yaptığını gözlemleyebilirsiniz. Bu gibi belirtilerin tamamı bebeğin yavaş yavaş oturmaya ve yarı oturur pozisyona geçişinin göstergesidir. Bu seviyeye ulaştığı anda bebeğinizi destekli bir şekilde oturtuyor olmanızda hiç bir sakınca yoktur. Bebeğinizi hem daha sağlam oturması adına hem de herhangi bir denge sorunu yaşadığında zarar görmemesi adına yumuşak yastıklar ile desteklemeniz daha sağlıklı olacaktır.

Bebeğiniz bu şekilde oturmaya başladığında yaklaşık olarak altı aynın içerisinde olacaktır. Bu standart olarak gelişen durum bebeğinizin gelişim seviyesi hakkında size olumlu ipuçları vermektedir. Bu evrede bebeğinizi destekleyerek kucağınızda oturtma pozisyonunda bulundurmanızda da bir sakınca yoktur. Üstelik artık bedenine hakim olmaya başlamış bir bebeğe bu pozisyon daha iyi gelecektir. Artık bu tip eğilimleri artmaya başlamış bebeklerde yatmaktan sıkılma ve yatış pozisyonlarında rahatsızlığını dile getirir ağlamalarla karşılaşabilirsiniz. Hatta gelişimi bu yönde sağlıklı bir şekilde ilerleyen bebeklerde sürekli yatar pozisyonda durmak hayli huysuzluğa sebep olacaktır. Sürekli sızlanıp ağlayan bebeğinizin sorunu sürekli yatar pozisyonunda bulunması olabilir. Çünkü o da gelişen hareketlerinin farkındadır ve bunları uygulamak isteyecektir. Aylardır yatar pozisyondan sıkılmış olabileceğini de unutmamak gerekir.

Bebeğiniz size gelişim sinyallerini vermeyebilir. Siz bebeğinizi teşvik edici hareketler yaptırabilir kas ve iskelet sistemini destekleyen masajlar yapabilirsiniz. Aslında dört ve altı aylıkken yavaş yavaş oturma evresine geçen bebeğiniz hala yatar pozisyonda duruyor ve atılma ve kalkma gibi eğilimler göstermiyorsa siz onu yavaş yavaş oturtabilirsiniz. Bu konuda isteksiz bir bebeğiniz olabileceğini unutmayın. Eğer isteksiz bir bebeğiniz varsa biraz özenerek onunla ilgilenmeniz gerekecektir. Oturma pozisyonu için alıştırmalar yapmalı, başını taşıyabilmesi için güçlendirebilecek hareketler yapmalısınız. Ancak bunların uygulamasında oldukça dikkatli ve özenli davranmanız gerekir. Bebeğinizin oldukça hassas olduğunu unutmamak gereklidir.

Bebeğinizin desteksiz bir şekilde kendi kendine oturması ise yaklaşık olarak yedi veya sekizinci aylarda kendini göstermektedir. Bu aylardan önce bebeğinizi desteksiz bir şekilde sizin kontrolünüz dışında oturtmamaya özen gösterin. Bu herhangi bir bedensel zaafiyete sebep olmayacaktır ancak bebeğinizin her an kendini kontrol edemeyip düşmesi bebeğinizin canının acımasına ve yaralanmalara sebep olabilir. Ancak kulaktan kulağa yayılan efsaneler gibi bel eğrilmesi ve türevi gibi rahatsızlıklara meyil vermemektedir. Bu tip efsanelere kulak asıp bebeğinizin uzun süre yatar pozisyonda olması sizin düşündüğünüzün aksine bebeğinizde gelişim geriliğine sebep olabilmektedir. Hareket etmeyen bir çocuğu siz teşvik etmelisiniz. Aksi taktirde bebeğinizde çeşitli bedensel gerilikleri gözlemlemeniz kaçınılmaz olacaktır. Bebeğiniz sırt kaslarındaki ve boynundaki gelişimi tamamlayıp kendi başına oturmaya başladığı andan itibaren ise ek gıda zamanının oldukça yakın olduğunu söylemek doğru olacaktır. Çünkü bu gelişim bebeğinizin hareketlerindeki artışa işaret etmekte olup daha çok enerjiye ve besine ihtiyaç duyduğunun göstergesi olacaktır. Ancak ek gıda geçişine bebeğinizin kendi başına oturması ile karar vermeden önce bebeğinizin hekimine danışarak karar vermelisiniz.

Bebeğinizin gelişimi ile ilgili ona yapacağınız en büyük iyilik onunla iyi bir iletişim kurmanız olacaktır. Çünkü henüz kendi sorunlarından bile bahsedemeyen bir canlının tüm isteklerini ve sorunlarını anlamak oldukça zordur. Anneliğe atılan ilk adan itibaren aslında anne ve bebek arasında oldukça kuvvetli bir bağ gelişmektedir. Bu nedenle bebeğinizin sorunlarına yanıt vermek sizin için zor olmayacaktır. Beslenme, temizlenme gibi isteklerini oldukça kolay anlıyor ve ona yardımcı oluyor olacaksınız elbette. Ancak bebeğinizin yukarıda bahsedilen gibi oturma, emekleme gibi isteklerini ve gelişimini anlamanız oldukça önemlidir. Ona doğru zamanda doğru pozisyonlara alıştırmak ve gelişimini desteklemek ise direk olarak anne ve babaların görevidir. Bu görevi en iyi şekilde yerine getirebilmek adına ise bebeğinizle iyi bir iletişim kuruyor olmanız onu gözlemlemeniz ve gelişim sürecini takip ediyor olmanız anlamına gelmektedir. Oturma aşamasına gelmiş bir bebek size bunun sinyallerini açık açık verebilmektedir. Siz bu sinyalleri almadığınız takdirde bebeğinizde huysuzluklar ve çeşitli bedensel sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Ancak siz onun anlatmak istediğini anladığınızda bebeğinizde hızlı bir gelişim gözlemlemeniz mümkün olacaktır. Günümüz şartlarında uygulaması ne kadar kolay bilinmez ancak bu işin en önemli anahtarı ise bebeğinizle oldukça fazla vakit geçiriyor olmanızdır. Her annenin bir bakıcıdan ziyade bebeğini kendi büyütmesi en çok da bebek gelişim uzmanları tarafından bebeğin gelişiminin istenilen düzeylerde ve sağlıklı gerçekleşmesi adına önerilmektedir.

Bir Cevap Yazın