» » » » Okullardaki Bulaşıcı Hastalıklar

Okullardaki Bulaşıcı Hastalıklar

Gönderildiği yer: Sağlık | 0

Yeni dönemde okulların açılması ile birlikte anne ve babaların en büyük kabusu olan çocuklarına bulaşan birtakım hastalıklardır. Anne ve babalar için okul çocuklarını güvenle emanet edebilecekleri bir yuvadır ve çocuğun aileden sonra sosyalleştiği, topluma girdiği ilk yerdir. Çocukların aile ortamından ilk defa ayrılması durumunda çocuklarda birtakım ruhsal ya da sosyal sorunlar yaşanmaktadır, çocukların bu tür sorunlar yaşadığı dönemde onların desteklenmesi ve onlara daha yakın bir ilgi gösterilmesi gerekmektedir. Çocuklar için okul, onların sosyal aktivitelere katılabileceği ve sağlık gibi önemli bir alanda birtakım alışkanlıkların kazanabileceği bir yerdir. Okullarda havaların soğuması ve çocuğun aile ortamından sonra yeni, kalabalık bir ortama girmesi çocuklarda hastalık çıkarabilir. Okul, sınıf gibi kalabalık ortamlarda belirli bir süre geçiren çocukların bağışıklık sistemi, yetişkinler kadar güçlü bir şekilde gelişmediği için çocuklar çok sık bir şekilde hasta olmaktadır. Çocuklar kendi evlerinde çok hijyen bir şekilde yaşadıkları için, okul gibi kalabalık bir ortama girdiklerinde ve sınıf gibi kalabalık bir ortama girdiklerinde çok çabuk bir şekilde hasta olabilir. Eğer çocuğun sınıfında hastalık virüsü taşıyan bir çocuk varsa, diğer çocukların da hasta olma ihtimali çok yüksektir. Çünkü hastalık virüsü taşıyan çocuğun bir kere bile hapşırması, hastalığın sınıf ortamında yayılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle hastalık virüsü birçok çocuğa bulaşmış olmaktadır. Okullarda aynı zamanda kanama, bayılma, zehirlenme, karın ağrısı gibi rahatsızlıklar da görülmektedir. Bulaşıcı hastalıklara karşı öğretmenlerin çocukları mutlaka bilgilendirmeleri gerekmektedir. Eğer sınıfta hasta olan bir çocuk varsa onun hastalığı bitinceye kadar dinlenmesi gerekir ve bunun için hastalığı bitinceye, kendisini iyi hissedinceye kadar ailesinin okula göndermemesi gerekmektedir.

İnsan vücudunu mikroplara, bakterilere karşı koruyan bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemli bir durumdur. İnsan vücudu ancak bağışıklık sisteminin güçlü olması durumunda mikroplara karşı çok güçlü bir şekilde korunur. Eğer mikroplar ya da bakteriler insan vücuduna bir şekilde girerse, bağışıklık sistemi bu sefer mikropları girdiği noktada yok etmeye çalışır. Bağışıklık sistemi mikropların girdiği noktada mikropları yok etmede başarılı olamaz ise, mikropların insan vücuduna daha çok yayılmasını önleyerek insan vücudunun sadece sınırlı bir bölgesinin enfeksiyonda kalmasına yardımcı olur. İnsan vücudunda bulunan bağışıklık sistemi, insanı ömrü boyunca hastalıklara karşı daima korumaktadır. İnsan vücudunda bulunan bağışıklık sisteminin işlevini akyuvarlar, dalak, timus, lenf bezleri ve kemik iliği gibi birçok organın sağlıklı, güçlü bir şekilde çalışması yerine getirir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ilk olarak anne sütü ile beslenme başta olmak üzere, çocukların gelişim çağında daha önceden geçirmiş olduğu hastalıklar ve uygulanan aşılar büyük, etkili bir rolü oynar. Bu nedenle çocukların gelişim çağında enfeksiyonel hastalıklar çok daha sık ortaya çıkar. İnsan vücudunda bulunan bağışıklık sistemi kötü beslenme, uykusuzluk, aşırı stres, olumsuz hava şartları ve yorgunluk gibi durumlarda yavaş yavaş zayıflamaktadır.

Okullarda Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir?
Okulların açılması ile birlikte ve aynı zamanda havaların da soğuması ile okullarda çok sık görülen bulaşıcı hastalıklar da ortaya çıkmaya başlar. Okulların açılması ile birlikte milyonlarca çocuğun en büyük tehlikesi bulaşıcı hastalıklardır. Yeni öğretim hayatının başlaması ile birlikte birtakım bulaşıcı hastalıklar ortaya çıkmaktadır ve bu hastalıklar Hepatit A yani sarılık, grip, bağırsak solucanları, kabakulak ve uyuz vb. gibidir. Çocukların çok basit yöntemler ile birlikte bu tür bulaşıcı hastalıklardan korunması çok kolaydır. Özellikle okul hayatına ilk defa adım atmış olan çocukların, hiçbir koruyucu jelatini, ambalajı olmayan ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketmemesi gerekmektedir. Çocukların yemek saatinden önce ve sonra ellerinin yıkanması, aynı zamanda tuvaletten sonra da ellerinin sabunla yıkanması bu tür hastalıkların bulaşmasını önlemede çok başarılı tedbirler arasında yer almaktadır. Okul gibi kalabalık ortamlarda bulunan çocuklar çok daha sık bir şekilde bulaşıcı hastalığa yakalanmaktadır. Çünkü çocukların bağışıklık sistemi bir yetişkinin bağışıklık sistemine göre daha az gelişmiştir. Çocuklar her gün sınıf gibi kalabalık bir ortamda altı ya da sekiz saat boyunca bir arada eğitim görmektedirler, bu nedenle uzun süre bir arada kalan çocukların bulaşıcı bir hastalığa yakalanma ihtimali çok yüksek olmaktadır. Sağlıklı olan çocuklar derslerinde çok daha fazla başarılı olmaktadır. Bu nedenle çocukların hasta olmasını engellemek için birtakım önlemler alınmalıdır. Çocukların okulda bulaşan birtakım hastalıklar bulunmaktadır. Bu bulaşıcı hastalıklar şunlardır.

Kızamık
Özel bir virüs ile ortaya çıkan ve aynı zamanda bulaşıcı olan bir çocuk hastalığı olarak bilinmektedir. Yetişkin bir insan hayatında sadece bir kere kızamık hastalığı geçirir, eğer çocukluğunda kızamık geçirmeyen bir birey varsa, yaşlılığında geçirme ihtimali çok yüksek olmaktadır. Kızamık özellikle sonbaharda okulların açılması ile artış göstermektedir. Kış aylarında özellikle Mart ve Nisan’da da kızamık hastalığı ortaya çıkmaktadır. Yaz aylarında hiç rastlanan bir hastalık değildir. Kızamık sağlıklı bir insana, hasta olan insanın tükürük damlacıkları, öksürüğü ya da konuşması ile bulaşmaktadır. Çok iyi bir şekilde havalandırılan ve aynı zamanda güneş alan bir alanda kızamığın bulaşma ihtimali bulunmamaktadır. Hastanın kullanmış olduğu oyuncak, çamaşır, bardak, çatal, kaşık gibi bir şekilde bulaşma ihtimali bulunmamaktadır. Kızamığın belirtileri, hafif titreme ve ateşin çıkması ile başlamaktadır, aynı zamanda kızamık olan çocukta bir nezle hali bulunmaktadır. Kızamık hastalığı olan çocuğun gözleri kızarmıştır, ışığa bakmakta çok zorlanır, bademcikleri şişer ve öksürük bulunur. Çocuğun cildinde kırmızı lekeler oluşmaktadır. Hastalık zamanında oluşan kırmızı lekeler beş ya da yedi gün içerisinde kaybolmaktadır.

Grip
Gribal enfeksiyon hastalıklarından biri olan grip, özellikle soğuk kış aylarında ya da mevsim değişikliği gibi durumlarda ortaya çıkar. Çocukların ise okula başlaması ile kalabalık bir ortamda bulaşma ihtimali çok daha fazladır. Çocuklar okula başlamadan önce oldukça hijyenik bir evde yaşar, okula başladıklarında ise daha çok mikrobik bir ortama geçiş yapar. Çocukların bu ani ortam değişikliği ve bağışıklık sisteminin çok gelişmemesi sebebi ile grip ortaya çıkmaktadır. Okul gibi kalabalık bir ortamda bir çocuğun grip olması onunla birlikte birçok çocuğun grip olması anlamına gelmektedir. Çünkü gripli olan bir çocuğun hapşırması ile gribal mikroplar havaya yayılır ve bağışıklık sistemi güçsüz olan çocuklara çok rahat bir şekilde bulaşır. Gribin birtakım belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler, burun akıntısı, hapşırık, burun içinde ortaya çıkan kaşınmalar, halsizlik, yorgunluk, ateş, terleme ve boğazda meydana gelen ağrı gibidir.

Kabakulak
Genellikle kulak altı başlangıç noktası olan bu hastalık tükürük bezlerinde ortaya çıkan ağrılı büyüme şeklinde olan bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Kabakulak okul çağında olan çocuklarda çok sık görülmektedir ve doğrudan temas yolu ile bulaşıcı olmaktadır. Kabakulak virüsü genellikle insan vücuduna ağızdan girer ve aynı zamanda tükürük bezlerinde şişme ortaya çıkmadan önce bir ya da altı gün boyunca tükürükte virüs bulunur. Tükürük bezleri şiş olduğu sürece beş ya da dokuz gün virüs bulunur. Kabakulak kızamık ya da suçiçeği kadar bulaşıcı özelliğe sahip olan bir hastalık değildir. Kış sonunda ya da ilkbaharda çok sık bir şekilde çocuklarda görülmektedir. Hastalık her yaşta görülse de genellikle beş ya da on yaşındaki çocuklarda daha sık ortaya çıkmaktadır. Orta ya da yüksek şiddetli bir hastalık yaşanıyorsa, birtakım belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, iştah kaybı, yorgunluk ve kulak altında ortaya çıkan şişliklerdir. Çocuklarda çok sık bir şekilde görülen kabakulak aşılama yöntemi ile önlenebilmektedir. Kabakulak hastalığına sahip olan çocukların hastalık süresi boyunca okula gönderilmemesi gerekmektedir. Çünkü kabakulak damlacık yolu ile bulaşmaktadır.

Suçiçeği
Suçiçeği hastalığı genellikle çocuklarda çok sık görülen hastalıklardan biridir. Suçiçeği hastalığı ağır belirtileri bulunmayan ve aynı zamanda virüs özelliği olan bulaşıcı bir hastalıktır. Suçiçeği hastalığının ortaya çıkmasına neden olan varicella-zoster adlı bir virüstür. Varicella-zoster adlı virüs suçiçeği ve zona hastalıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Suçiçeği, bu virüsün birinci enfeksiyonu olma özelliğine sahiptir ve aynı zamanda çocukluk çağı hastalığıdır. Zona hastalığı daha önceki dönemlerde suçiçeği hastalığını geçirmiş olan çocukların yetişkinlik ya da ihtiyarlık zamanlarında ortaya çıkan bir hastalıktır. Suçiçeğinin bulaşıcılık süresi döküntüler başlamadan bir ya da iki gün önce başlamaktadır. Bu döküntüler kabuklanana kadar devam etmektedir. Bu döküntüler ise direkt temasla bulaşmaktadır.

Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları
Çocukların okula başlamadan önce mutlaka genel bir muayeneden geçirilmesi gerekmektedir. Okullarda her öğrencinin sağlık dosyasının bulunması gerekir. Bu sağlık dosyalarında çocuklarda olan mevcut hastalıklar, birtakım hastalıklara yatkınlığı bulunan özellikler, öğretim yılı içerisinde ortaya çıkan sağlık sorunları ve uygulanan tedaviler gibi özellikler bulunmalıdır. Okullarda belirli bir zaman aralığında sağlık taramalarının yapılması gerekmektedir. Bu sağlık taraması görme, işitme, bulaşıcı hastalıkların bilinmesi ve erken teşhis konulabilmesi açısından çok yararlı bir uygulamadır. Bulaşıcı hastalık teşhisi konulan çocukların hastalıkları geçinceye kadar okula gönderilmemesi gerekmektedir. Okullarda bulaşıcı hastalığı önleme yöntemi olan aşılar periyodik olarak uygulanmalıdır.