» » » » Anne Karnındaki Bebeği Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Anne Karnındaki Bebeği Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Gönderildiği yer: Hamilelik Dönemi | 0

Her anne ve babanın en büyük isteği bebeklerinin sağlıklı doğması, doğum sırasında hiçbir sorun yaşamadan planlandığı gibi doğumun gerçekleşmesidir. Aileler aynı zamanda bir yandan da bebeklerin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için ne gerekiyorsa yapmaktadırlar. Ailelerin bebekleri için merak ettikleri bir soru da, bebeğin daha zeki olması için yapabilecekleri ekstra herhangi bir şey olup olmadığını öğrenmektir. Bebeklerin zeki olması için anne adayları hamilelik sürecinde özel bir beslenme programı uygulamanın gerekli olup olmadığını da merak ederler. Hamilelikte bebeğin zekasının daha üst seviyelerde olması için yanlış ve bilinçsiz bir şekilde uygulanan birtakım beslenme programı birçok zararlı duruma neden olmaktadır. Bebeğin daha zeki olması birçok faktöre bağlı olarak gelişmektedir. Zekanın aslında soyut ya da somut nesneler arasındaki birtakım ilişkileri kavrama, iki olay veya durum arasındaki ilişkiyle bağlantı kurma, problem çözme, çabuk öğrenme ya da birçok işlevi içerisinde barındıran zihinsel bir kapasite olduğu bilinmektedir. Bebeğin zeka seviyesinin daha üst oranda olması sadece annenin beslenmesine, genetiğe ya da çevresel faktörlere bağlı değildir. Genetik faktörler anne ya da babadan gelen tüm genlerin rastlantısal bir şekilde birleşip bebeğe geçmesi ile birlikte belirlenmektedir. Birçok akraba evliliğinde birtakım rahatsızlık ortaya çıkmaktadır ve bu rahatsızlıklar diğer evliliklerden daha sık görülmektedir.

Hamilelik sürecinde doğru beslenme en önemli aşamalardan biridir. Hamilelik sürecinde yetersiz beslenme gibi durumlarda bebek bu durumdan epey olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Hamilelik süreci boyunca A, D, E, B6, B12 vitaminlerin, folik asit, omega 3, demir, bakır, çinko, selenyum, iyot gibi minerallerin bebekte olması gereken oranda bulunması gerekmektedir. Bu tür minerallerin ya da vitaminlerin eksikliği durumunda bebekte öğrenme güçlüğü, geç konuşma, birtakım davranışlarla ortaya çıkan sorunlar meydana gelebilir, bebekte bulunan motor fonksiyonda gecikmenin yaşanması ve zeka seviyesinin olması gereken oranın altında yer alması gibi bebekte görülen birtakım rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Anne adayına hamilelik sürecinin ilk aylarında yapılması gereken birtakım testler bulunmaktadır. Anne adayında hangi mineralin ya da hangi vitamininin eksik olduğunu hamileliğin başında anlamak ve bu eksikliği gidermek mümkündür. Anne adayında kansızlığın görülmesi durumunda bunun önlemi alınır ve tedavi aşamasına geçilir. Anne adayının koruyucu olarak demir oranı çok yüksek olan et, yumurta sarısı ya da üzüm pekmezi gibi gıdaları çok sık tüketmesi gerekmektedir. Anne adayının özellikle hamilelik sürecinde bol miktarda çinko mineralini alması gerekmektedir. Çinko minerali özellikle deniz ürünleri, et, karaciğer, ceviz, fındık, süt ve yumurta gibi besin maddelerinde yüksek oranda bulunmaktadır. B vitamini ve bebeğin beyin gelişimi açısından folik asit minerali çok önemli bir yere sahiptir. Her anne adayında folik asit mineralinin yeterli derecede bulunması gerekmektedir. Folik asit minerali bebeğin beyin ya da sinir sistemi gelişimi açısından çok önemlidir ve eksikliği en çok görülen mineraldir. Besinler içerisinde en çok marul ya da ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerde, karaciğerde, böbrekte ya da ette çok büyük oranda folik asit bulunur. Bebeğin beyin gelişiminde en büyük rol oynayan bir madde ise Dokosa Heksaenik Asit gibi bir açılımı bulunan DHA maddesidir. Bu madde sadece birtakım balık çeşitlerinde yüksek bir oranda bulunur. Bu nedenle anne adayının hem hamilelik süresi boyunca hem de doğumdan sonra; haftada iki kere olmak üzere mutlaka balık tüketmesi gerekmektedir. Balık tüketmenin yanı sıra balık yağı da içilebilir, omega 3 yağ asidinin büyük bir oranda bulunduğu ceviz, badem, kenevir ve yağı, soya yağının da bol miktarda tüketilmesi gerekmektedir.

Anne Karnındaki Bebeği Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Anne adayının hem hamilelik süresi boyunca hem de bebek doğduktan sonraki zaman dilimi içerisinde dikkat etmesi gereken birtakım faktörler bulunmaktadır.

Beslenme Programına Dikkat Edin
Anne adayının hamileliğin ilk günlerinden itibaren çok iyi beslenmesi, insan vücudunda olması gereken vitamin, mineral, protein gibi besinleri mutlaka her gün tüketmesi gerekmektedir. Anne adayının beslenmesine hem hamilelikte hem de doğumdan sonra emzirme döneminin sonuna kadar dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü bebek anne karnında iken anne ne yerse bebek de onu yer, anne adayı ne kadar vitamin, mineral, proteine önem verirse buna bağlı olarak bebeğin de tüm değerleri, olması gereken bir seviyeye gelir.

Toksinlerden Uzak Durun
Anne adayının hamilelik süresince tüm toksinlerden uzak durması gerekmektedir. Anne adayının hamilelik süresi boyunca yüksek oranda civa içeriğine sahip olan ton balığı gibi besinleri tüketmemesi gerekmektedir. Çünkü tuna, somon, kılıç balığı, gibi balıklar derin sularda yaşadıkları için toksin maddelere çok fazla maruz kalır ve bu balıkları tüketen anne adaylarının kanında civa, kurşun, kadmiyum, tolüen gibi ağır metal seviyeleri çok büyük oranda artar. Anne adayının kanında birtakım metal seviyesinin artması nedeniyle fetüsün beyninde toksin etkisi ortaya çıkar. Aynı zamanda havası çok kirli olan birtakım şehirlerde yaşayan anne adayları için de bazı tehlikeler ortaya çıkmaktadır. Havası kirli olan şehirlerde herkesin yaşaması çok zor olmaktadır ama anne adayları daha çok etkilendikleri için onlara göre ideal bir ortam değildir. Özellikle egzoz dumanının çok fazla olduğu şehirlerde yaşamak anne adayları ve bebekleri için ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Bu tür şehirlerde yaşayan annelerin bebeklerinin zeka geriliği, davranış sorunları ya da otizme biraz daha eğilimli olduğu araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.

Alkol ve Sigaradan Uzak Durun
Hamile ve SigaraAnne adaylarının hamilelik süresi ve emzirme süreci de dahil olmak üzere uzun bir süre alkol ve sigara kullanmamaları gerekmektedir. Alkol ve sigara kullanan anne adayının bebeği bu maddelerden çok olumsuz bir şekilde etkilenerek zeka gelişiminde eksiklikler ortaya çıkabilir. Anne adaylarının alkol ve sigara kullanımı bebekler için çok sakıncalı bir durum oluşturmaktadır. Bu nedenle anne adaylarının hamilelik süresi boyunca ve emzirme sürecinde sonra alkol, sigara kullanımına ara vermeleri gerekmektedir. Çünkü alkol ve sigaranın bebeğe verdiği zararı hiçbir madde vermemektedir. Sigara içen anne adaylarında bebeğin vücuduna ve beynine giden kan azalmaktadır, bunun sonucunda beyin hücrelerinde büyük bir tahribat ortaya çıkar. Anne adayının alkol kullanımını sonucunda ise, bebeğin beyin hücrelerinde direkt olarak hücre harabiyeti meydana gelir. Beyin hücreleri harabiyet yapan bebeklerde ise, dikkat eksikliği, davranış bozukluğu, sebep-sonuç ilişkisi arasındaki bağlantıyı kuramama, motor fonksiyonu bozukluğu meydana gelebilecek olan rahatsızlıklar olabilir. Anne adayının aşırı alkol kullanımı neticesinde bebeğin kafatası küçük olmasından dolayı zeka geriliği durumu ortaya çıkmaktadır. Madde bağımlısı olan anne adaylarının bebeklerinde ise, zeka geriliği, küçük ebatlara sahip olan kafa, davranış bozukluğu ve sosyalleşememe sorunu meydana gelmektedir.

Stresten Olabildiğince Uzak Durun
Anne adayının hamilelik gibi ciddi bir süreçte strese çok dikkat etmesi gerekmektedir. Stres, üzüntü anne adayının hamilelik sürecinde ve daha sonraki emzirme dönemi boyunca olmaması gereken olumsuz duygular arasında yer almaktadır. Anne adayında meydana gelen aşırı sıkıntı ve stres, anne adayının kanındaki kortizon hormonunun seviyesini çok yükseltir ve bebekte beyin gelişimi etkilenir. Stresin anne adayının doğurması sonrasında bebeklerde dikkat eksikliği, dil yeteneklerinde meydana gelen düşüklük, kaygı bozukluğu, hiperaktivite bozukluğu gibi rahatsızlıklarla direkt ilgili olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Anne adayının stresten uzak kalması, anne karnındaki bebeğin daha sonraki yaşamında sağlıklı bir birey olması açısından çok önemli bir durumdur.

Aşırı Kilolara ve Hastalıklara Dikkat Edin
Hamilelik ve HastalıklarAnne adayının, hamilelik sürecinde kızamıkçık, toksoplazma, Herpes Tıp 2, CMV gibi hastalıkların ortaya çıkması sonucunda fetusta beyin harabiyeti, işitme kaybı, görme kaybı, epilepsi ya da zeka geriliği ortaya çıkabilir. Bebeğin biraz büyük olması sonucunda doğumun zor geçmesi ya da bebeğin beyninde zedelenme meydana gelmektedir. Anne adayının yetersiz bir şekilde kilo alması durumunda bebekte gelişim geriliği ya da düşük zeka rahatsızlıkları ortaya çıkmaktadır. Anne adayının hamilelik süreci boyunca sadece, en fazla on üç kilo alması gerekmektedir, on üç kilo üzerindeki kilo alımlarında ise tehlikeli durumlar ortaya çıkmaktadır.

Kafein Miktarına Dikkat Edin
Anne adaylarının hamilelik süreci boyunca çok fazla kafein tüketmemesi gerekmektedir. Hamilelikte anne adayının bir fincan kahve içmek güne daha dinç başlamak adına iyi bir çözüm yöntemi olabilir ve hamilelikte bir fincan kahvenin sakıncası yoktur ama daha fazla oranda kahve tüketimi bebeğe zarar vermektedir. Anne adayının hamilelik süresi boyunca kafein oranı yüksek olan içeceklerin ya da kafein içeriği yüksek olan yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi sonucunda bebeğin gelişimi normal seviyenin daha çok altında kalmaktadır ve bebeğin gelişim geriliği yaşamasına neden olmaktadır. Anne adayının çok fazla bir oranda kafein tüketmesi ani düşük vakalarına sebep olmaktadır. Kafein insan vücudunda belirli bir oranda bulunması gereken demir mineralinin oranını azaltan bir besin maddesidir. Anne adayının hamilelik süresi boyunca kafein tüketimini çok azaltması bebek sağlığı açısından çok sağlıklı ve yararlı bir tercih olacaktır.

İlaç Kullanımında Dikkatli Olun
Bazı ilaçlar hamilelik süresinde masum, herhangi bir zararı yok diye nitelendirilebilir fakat çok az bir doza sahip de olsa ilaçların hepsinin küçük ya da büyük insan vücuduna olumsuz bir etkisi bulunmaktadır. Bazı ilaçların hem hamilelik süreci boyunca hem de emzirme sürecinde anne ve bebek için çok zararlı olduğu bilinmektedir. Özellikle antidepresanlar kategorisinde yer alan ilaçlar anne karnındaki bebeğin her yönden gelişimine çok büyük zarar vermektedir. Anne adaylarının hamilelik sürecinde antidepresan ilaçlarını asla kullanmamaları gerekmektedir. Anne adayı eğer ilaç kullanacaksa bunu doktoruna sorup, doktorun onayını aldıktan sonra kullanması daha doğru bir tercih olacaktır. Anne adayının hamilelik süreci öncesinde de kullandığı birtakım ilaçlar varsa, bu bilgiyi doktoruyla mutlaka paylaşması ve doktorunu bu konuda bilgilendirmesi gerekir.

Bir Cevap Yazın