» » » » Bebeklerde Bronşit

Bebeklerde Bronşit

Gönderildiği yer: Sağlık | 0

Bronşit hava taşıyan bronş tüplerinin (solunum borularının) iç yüzeyinde oluşan zarın iltihaplanmasıdır. Bronşit iki farklı şekilde meydana gelir. Bunlar akut ve kronik olarak iki şekildedir. Akut bronşiti pek çok kişide genellikle kızamık, boğmaca, grip veya tifo gibi hastalıkların sırasında görülür. Kronik bronşit ise çok daha ciddi bir iltihaplanmadır. Genellikle akut bronşiti tedavi edilmediğinde görülür. Kronik bronşit mutlaka tedavi edilmelidir. Bronşit kadın ya da erkek genç ya da yaşlı demeden herkeste görülebilecek olan bir hastalıktır. Ancak bebeklerde henüz tam gelişmemiş olan bağışıklık sisteminden dolayı bronşit bebeklerde daha sık karşılaşılabilen bir durumdur. Bronşit öksürükle beraber balgamda çıkartır. Bu balgam genellikle şeffaftır. Eğer bu öksürük ile çıkan balgamın rengi yeşil veya sarı ise bu bakteriyel enfeksiyona işarettir.

Akut bronşit: Soluk borusuda başta olmak üzere bronşların ani inflamasyonudur. Akut bronşiti sonucunda alt solunum yollarında ödem oluşmaktadır. Bu durumda mukus artışı olmaktadır.

Kronik bronşit: Akciğer ile soluk borusunu birbirine bağlayan bronşların enflamasyonudur. Bu bronşların iltihaplanması sonucunda akciğerler mukus ve salya üretimine başlarlar, akciğere giren ve çıkan hava akışı azalmaktadır.

Bebeklerde Bronşitin Belirtileri

Şiddetli Öksürükler
Bronşit bebeklerde şiddetli kuru öksürüğe neden olabilir. Bu kuru öksürük özellikle uyku sırasında daha da kötüleşir. Öksürürken boğazı acımaya da başlayabilir. Bu kuru öksürük belirtisi yaklaşık dokuz ya da on gün sürebilmektedir.

Hırıltılı Solunum
Hırıltılı solunum genellikle solunum sistemi hastalıklarıyla ortaya çıkar. Hastanın kendisi ya da başkaları bu hırlama seslerini duyabilir. Hırıltılı solunum dar bir alandan geçen havanın oluşturduğu ses ile birlikte nefes alıp vermedir. Akciğerlere hava girişini çıkışını sağlayan boruların iltihap veya balgam nedeniyle daralmasıdır.

Halsizlik
Bebeklerde bronşit vücudun halsiz düşmesine neden olmaktadır.

Hafif Ateş
Hafif ateş tüm hastalıkların belirtisinde olduğu gibi bronşitin de belirtileri arasındadır. Bu nedenle hafif ateş sonrası bebeğinizi mutlaka doktora götürmelisiniz.

Bebeklerde Bronşitin Nedenleri Nelerdir?
1. Bakteriler
Bakteriler pek çok hastalıkta rol onadığı gibi bronşittede büyük bir role sahip. Özellikle mikoplazma pnömoni adlı bronşite neden olan en yaygın bakteri türüdür.

2. Solunum Yollarını Tahriş Eden Maddeler

Günümüzde fabrikaların ve sanayileşmenin artışıyla doğaya, çevreye ve havaya zarar vermekte. Hava kirliliğine yol açan fabrika ve egzoz dumanları, toz, sigara dumanı gibi tahriş eden maddeler henüz tam gelişmemiş olan bronş tüpleri bebeklerde bronşite neden olmaktadır.

3. İnfluenza Virüsü
Her yaşta karşımıza çıkabilecek olan bronşit hastalığının en yaygın ve en bilinen virüs çeşidi influenza virüsüdür. İnfluenza virüsü grip virüsü olarak da bilinir.

4. Zayıf Bağışıklık Sistemi
Bebeklerin bağışıklık sistemi sürekli gelişme aşamasındadır. Bu nedenle bebeklerin bronş tüpleri kolayca enfeksiyon kapabilmektedir.

5. Anne Sütü İle Beslenmeyen Bebekler
Bilimsel araştırmalara göre anne bağışık sistemini güçlendirdiği için anne sütü az içen bebeklerin bağışıklık sistemi zayıf olduğu için pek çok enfeksiyonla karşılaşabileceği söyleniyor. Bu nedenle bebeklerin pek çok hastalığı karşı daha dirençli olabilmesi için bebeklerde ilk altı ay sadece anne sütü verilmesi gerektiğini ve ek gıdaya gerek duyulmadığı vurgulanmaktadır.

Bebeklerde Bronşitin Tedavisi
Dengeli Beslenme
Dengeli beslenme yaşamımızın her döneminde çok önemlidir. Dengeli beslenen bireylerin vücutların hastalıklara karşı direnci daha da fazla olur. Dengeli beslenen bireyler daha sağlıklı görünüme sahip olurlar. Vücutlarının hastalıklara karşı direnci çok daha fazla olur. Sık sık hastalanmazlar. Dengeli ve düzenli beslenmek çocukkenden alışılması gereken bir durumdur. Çünkü bebeklerin bağışıklık sistemi normal bir bireyden çok daha zayıftır hastalıklara olan direnci daha azdır. Bu nedenle anneler bebeklerini ilk altı ay sadece anne sütü ile beslemelidir. Çünkü anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı koruyacaktır. Dengeli beslenen bebeklerin bronşit olma olasılığı diğer bebeklere göre daha küçüktür.

Hijyen
Evlerimizin temiz olması oldukça önemlidir. Çünkü evinizde uzun süre kalan mikroplar pek çok hastalığa neden olabilir. Özellikle bebeği olan anneler bebeğinizin temas edebileceği her şey temiz olmalıdır. Eğer eviniz temiz ve hijyenik yapıda değil ise bebekler bronşit gibi pek çok hastalığa yakalanabilirler.

Nem Miktarı
Eğer bebeğinizde öksürük şiddeti gittikçe artmaması için evinizin kuru bir havada olmamasına dikkat edin. Evinizde yeterli nem oranına sahip olmak için hava nemlendiri cihazlar kullanabilirsiniz. Eğer hava nemlendirici yok ise büyük bir tencereye bir miktar su ekleyerek kaynatırsanız bu evdeki kuru havanın yerine nemli bir hava elde etmiş olursunuz.

Dinlenme
Bronşit virüsün vücutla savaşabilmesi için bağışıklık sisteminizi güçlü tutun. Bağışıklık sisteminizi korumak için dinlenin ve günde en az sekiz saat uyuyun.

Bitki Çayları
Çocuğunuzun öksürüğünü ve boğaz ağrılarını yumuşatmak için onlara bitki çayları içirin. Örneğin nane ve zencefil çayları boğazdaki öksürüğün gitmesine yardımcı olur.

Ağır Kokular
Ağır parfüm kokusu, oje kokusu gibi ağır kokan her güçlü kokular bronşite neden olmaktadır. Bu nedenle bebeğinizi bu gibi ortamlardan uzak tutmalısınız. Özellikle sigara içilen ortamları bebeğinizden uzak tutmalısınız.

Bir Cevap Yazın