» » » » Nedir Bu 5. Hastalık?

Nedir Bu 5. Hastalık?

Gönderildiği yer: Sağlık | 0

Beşinci hastalık, virüsler tarafından bulaşan deride döküntüler oluşturan bir hastalıktır. kabakulak, kızamık, suçiçeği ve kızamıkçıktan gibi hastalıklardan sonra, çocuklarda rastlanan ve virüs yoluyla geçen hastalıklar sıralandığında beşinci sırada yer aldığı için beşinci hastalık adını almıştır. Hapşırık ve öksürük gibi solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Genelde 5-15 yaş arası çocuklarda görülür fakat daha önce bu hastalığı geçirmemiş yetişkinler, hasta çocuklarla muhattap olurlarsa yetişkinlerde de görülebilir. Beşinci hastalığın aşısı yoktur. Hastalığı geçirdikten sonra hastalığı geçiren kişi bu hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık kazanır.

Virüs, canlı hücreleri etkisiz hale getiren mikroskopik taneciktir. Virüsler ancak bir konak hücrenin içinde çoğalabilirler. En temel haliyle bir virüs, kapsit denilen bir protein örtü içinde yer alan genetik malzemeden meydana gelir. Virüs kelimesi Latince zehir anlamına gelir. Virüsler birçok insani hastalığa neden olabilirler bunlara AIDS, grip ve ya kuduz örnek verilebilir. Bu tür hastalıkların tedavi süreci ve tedavi edilmesi zordur, çünkü virüsler antibiyotiklerden etkilenmez.

Bu hastalık parvovirüs B19 denen bir virüsten kaynaklanır. Parvovirüs B19, tek DNA zinciri olan, zarfsız bir virüstür. Lipidli bir organik zarfı olmadığından ısıya ve deterjanlara dirençlidir.

Virüsün 1-2 hafta gibi bir kuluçka süresinde bulaşır. Kuluçka döneminden sonra döküntüler oluşmaya başlar ve kuluçka dönemi sonrasında hastalık bulaşıcı olmaktan çıkar. Döküntüler yaklaşık olarak 10-15 günde geçer.

Beşinci hastalık, hafif bir hastalıktır ve bu hastalığa yakalanmış çocuklar genelde kendilerini iyi hissederler. Herhangi bir ciddi sorunla karşılaşmazlar. Boğaz şişmesi, hafif ateş ve uyuşukluk gibi belirtilerle başlar. Bir haftadan sonra en belirgin özelliğini ortaya çıkarır: Yanaklarda tokatlanmış gibi döküntüler yaratan parlak kırmızı ve genelde sıcak isilikler. Birkaç gün içerisinde bu isilikler gövdeye, kollara, bacaklara ve popoya sıçramaya başlarlar.

İsilikler iyileşene kadar genelde 7-10 gün geçer ve ilk önce yüz, daha sonra da kollar, gövde ve bacaklardaki isilikler zamanla geçer. Bazı çocuklarda isilikler birkaç hafta içerisinde yeniden çıkabilir. bu duruma dikkat etmek gerekir.

Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde isiliklerle beraber eklem ağrıları da görülebilir.

Beşinci hastalık bazen diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Bunlar ilaç ve gıda alerjileridir. Ama döküntüsü çok farklı olduğu için tecrübeli insanlar tarafından direkt olarak teşhisi konulacaktır. Teşhis için kan testlerine ve ya başka testlere genelde gerek duyulmamaktadır. Oluşan görüntü sayesinde teşhis hemen konacaktır.

Bu hastalık bazı riskli kişi grupları dışında tehlikeli bir hastalık değildir, çok çok önemli olmayan döküntülü bir hastalıktır.

Bu riskli gruplar ise önceden virüsle karşılaşmamış hamile kadınlar (Hamile kadın virüsü alırsa çok küçük bir ihtimal olan %5‘lik bir oranla bebeğe de geçebilir. Bu durumda bebekte doğuştan itibaren sürecek ciddi kansızlıklara yol açabilir. Çok düşük bir ihtimalle de düşük veya ölü doğumlara da neden olabilir.) Bağışıklık sistemi zayıf hastalar. Kronik kansızlığı olan hastalardır.

Hastalığın tedavisinde ise belirli bir tedavi yöntemi yoktur. Hastalık geçiren çocukların güneşten ve yoğun ısıdan korunmaları ve banyo zamanında ılık suyla yıkanmaları gerekir. Fakat tedavisi gecikirse hastalığı yoğun bir şekilde atlatılır. Hastalık esnasında farklı sağlık problemleri de ortaya çıkabilir.

Ateş düşürücü ve bazen beşinci hastalık virüsüne karşı antiviral özellikli ilaçlar beşinci hastalık tedavisinde kullanılan bazı ilaçlardır. Tabi ki bunun dışında da doktorların kullanılabilecekleri bir çok alternatif ilaç vardır. Hastalar bu ilaçları düzenli olarak kullandıklarında beşinci hastalık şikayetlerinde kurtulabilirler.

Beşinci hastalık tedavisi için ilaç tedavisiyle birlikte hastalar kendi kişisel temizliklerine daha çok dikkat etmeliler, çevresel kirlilikten uzak durmak, çocukları öpüp sevmemek, iyi beslenmek beşinci hastalığın iyileşme sürecini hızlandırabilirler. Beşinci hastalık ilaç tedavisi ile daha hızlı ve etkili şekilde tedavi edilir. Hastalar kısa süre içinde normal hayatlarına dönebilirler. Beşinci hastalık için ilaçsız tedavi etki göstermeyebilir ve hasta için ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bu nedenle beşinci hastalık için temel tedavinin ilaç tedavisi olduğu unutulmamalı ama diğer önerilerle beşinci hastalık için iyileşme süreci hızlandırılabilir.

Beşinci hastalık geçiren çocuğun bakımı ise şöyle olmalıdır:

Yatak istirahatı
Çocuğun kırıklık ve yorgunluk durumuna göre gerekirse çocuğa yatak istirahatı yaptırılmalı. Çocuk yatmak istemese bile, döküntüleri geçene kadar okula gönderilmemeli.

Diyet
Çocuk sulu ve yumuşak gıdalarla beslenir. Aslında normal beslendiği şekilde beslenmesi gerekmektedir.

Ateş kontrolü
Mutlaka ateşi belirli aralıklarla kontrol edilmelidir. Çocuğun ateşi yükselirse, kilosuna göre doktorun önerdiği, sadece hasta çocuğa ait ateş düşürücü verilmeli.

Sıvı kaybı önlenmeli
İştahsız artabilir. Bu durumda buna bağlı olarak, su kaybı oranı yükselebilir. Su kaybını önlemek için çocuk olabildiğince sıvı ağırlıklı, hafif gıdalarla beslenmeli. Acılı, baharatlı yiyecekler, karbonatlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Ağrısı olan çocuklar yemek istemeyeceği için beslenmelerini, ağrı kesici ilaç verdikten sonra yapmak daha kolay olur. Fakat ağrı kesici kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Aç olduğu durumda verilen ağrı kesici midesini etkileyebilir.

Bir Cevap Yazın