» » » » Anne Sütünün Faydaları

Anne Sütünün Faydaları

Gönderildiği yer: Sağlık | 0

Anne sütü yeni doğan bebeklerin beslenmesi için çok önemli bir yere sahiptir. Anne sütü bebekler için en önemli besindir. Anne sütü, bebeklerde ilk altı ay ek gıda gerektirmeden bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Anne sütü enfeksiyonlara karşı immünolojik faktörleri içerir. Aynı zamanda damarlarda akan kan gibi kompleks, yaşayan bir sıvı özelliğine sahiptir. Bebeğin gelişimi için gerekli olan yağ asitleri anne sütünde bulunmaktadır. Anne sütü inek sütüne göre daha az miktarda protein içerdiği halde anne sütü bebeğin gerektiği kadar proteini içermektedir. Zaten vücudumuzda fazla olan besinler atılır. Bir damla anne sütünde bir milyon beyaz küre bulunur. Bu beyaz küreler makrofaj adı verilen bu hücreleri etkisiz hale getirir.

Anne sütü ve doğumdan sonra sonra gelen sarı süt bebek için çok önemlidir. Çünkü bu sarı süt bebeklerinizi hastalıklara karşı korur. Bu sarı süt bebeğin ilk aşısıdır. Anne sütü bebeğin ilk altı ay ihtiyacı olan yağ, protein, demir, vitamin gibi her türlü besin değerine sahip ideal besin kaynağıdır. Anne sütü her zaman bulunur temiz ve doğaldır. Anne sütü ısıtılmak gerektirmez. Anne sütü ile beslenmenin doğumdan hemen sonra başlanmasını, ilk altı ay sadece anne sütü verilmesini ve emzirmenin altı aydan sonra uygun besin takviyeleri ile iki yaşına kadar devam edilmesini uzmanlar öneriyor. Bir çok anne bebeğini ağlayınca hemen emzirir ve susmasını sağlar. Peki bu doğru bir yöntem mi? Evet bebekler her ağladığında emzirilmelidir. Çünkü anne sütü bebeğe psikolojik olarak bir rahatlama verir. Yeni doğan bebekler günde 9-10 kez emmek isterler. Bu durum çok normaldir. Zaten bu emme istekleri zaman geçtikçe azalacaktır.

Anne Sütünün Önemi Nedir?
1. Anne sütü alan çocukların bağışıklık sistemi güçlenir ve dolayısıyla hastalıklara karşı vücutlarının direnci de artar.

2. Anne sütü sindirime yardımcı aktif enzimler içerir. Bu şekilde sindirimi de kolaylaştırır.

3. Anne sütü büyüme etmenlerini ve hormonlarını içerir.

4. Anne sütü koruyucu etmenleri içerir.

5. Anne sütü enfeksiyonu önleyen bağışıklık öğelerini içerir.

6. Anne sütü çenenin gelişimi sırasında büyük bir önemi vardır.

7. Her zaman anne sütü sterildir.

8. Anne sütü her zaman bebeğiniz için uygundur.

9. Anne sütü besin öğeleri bileşimi bebeğin tüm gereksinimlerini karşılar.

10. Bebeklerin dişlerinin sağlam ve düzgün olabilmesi için anne sütü içirilmesi çok önemlidir.

11. Anne sütü bebeğin solunum yolu hastalıklarının görülme oranını düşürür.

12. Anne sütü bazı kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır. Bunlar diyabet, koroner kalp hastalığı, çölyak, hipertansiyon ve şişmanlık gibi hastalıklardır.

13. Anne sütü alerjiye karşı koruyucudur.

14. Anne sütü bebeklerin bedensel ve zeka gelişimine yardımda bulunur.

15. Anne sütü antibiyotik ile tedavi olan hastalıkların görülme oranını düşürür.

16. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal daha az görülür. İshal görülüyor bile olsa daha az şiddetle kısa sürede geçmektedir.

17. Anne sütü alan bebeklerin büyümesi ve gelişmesi hızlanır.

18. Anne sütü ile beslenmiş bebeklerin ileriki yaşlarda diş eti hastalıkarı, egzema, kanser ve diabet gibi hastalıkların görülmese riski azalır.

19. Bebeklerin anne sütü emmesi halinde bebeklerin yüz ve çene kasları gelişmiş olur.

20. Anne sütünde ımmunglobulin A adı verilen ve bebeklerin bağırsaklarını kaplayarak mikroplarım kana karışmasını engeller.

21. Anne sütü her zaman temiz, hazırdır ve ılıktır.

22. Annenin ilk gelen sütü oldukça önemlidir. Çünkü Anne sütü bebeğin ilk aşısıdır.

23. Anne sütü ile beslenen bebeklerin kansızlık riski daha azdır. Ayrıca anne sütü ile beslenen bebekler de pişik, karın ağrısı ve kabızlık görme olasılığı anne sütü az alan bebeğe göre daha azdır. Bu nedenle ilk altı ay anne sütü çok önemlidir. Anne sütü ilk altı ay bebeklere ek gıda gerektirmez. Bebeğin alması gereken tüm besinleri karşılar.

24. Anne sütü bebeği ani ölüm tehlikesinden korumaktadır.

25. Anne sütü ile beslenen bebekler diğerlerine oranla daha sakindirler.

26. Anne sütünün içerisinde akyuvarlar ve koruyucu maddeler sayesinde bebeğin enfeksiyonlara karşı direncini arttırır.

27. Daima hazırdır ve özel bir harcama gerektirmediği için ekonomiktir.

28. Anne sütü her bebek için en iyi, en doğal ve en taze besindir.

29. Bebeklerin daha zeki olmasını sağlar.

30. Anne sütü bebeğin su ihtiyacını karşılar ek olarak su verilmesin gerek yoktur.

Anne sütünün bebeğe faydaları olduğu gibi anneye de pek çok faydası vardır. Ane sütü hem anneye hem bebeğe fiziksel ve ruhsal gelişimi etkilemektedir. Anne sütü anne ve bebeği arasındaki bağı güçlendirir, ane sütü annenin sağlığınıda korur örneğin göğüs kanseri, kemik erimesi ve anemi riskini azaltır. Anne sütü anenin fazla kan kaybetmesini önler. Emziren anneler emzirmeyen annelere göre daha kolay ve hızlı kilo verebilir. Emzirmenin faydalı yönlerinindenen ilginç olanı da budur. Çünkü emzirmek oldukça kalori harcatan bir eylemdir bir emzirmede yaklaşık olarak anne 500 kalori yakar. Bu şekilde anneler hamilelik döneminde almış oldukları fazla kilolarından kolayca kurtulubilir. Emziren annelerde metobolizmanın değişerek kan şekeri düzeyini düzenlediği ve bu şekilde verimli kilo kaybına ve iyi kolesterollerin dengelediği gözlemlenmiştir. Bebeğini emziren annelrin kalo sorunlarını yaşama olasılığının azalması mezirmenin faydaları arasında olduğu söylenmektedir.