Şile Sakılıgöl – Doğaya Alıştırma Gezisi #1
Şile, İstanbul iline bağlı bir ilçedir. Marmara Bölgesi’nin kuzey doğusunda, Karadeniz kıyısındadır. İstanbul Kadıköy’den yaklaşık bir saatlik bir yolculukla Şile’ye ulaşmak mümkündür. Şile otobanından geçerken ana kavşaktan sağa doğru döndüğünüzde Karamandere köyüne doğru gidersiniz. Köyün içinden geçtikten sonra yol sizi Saklıgöl’e … daha fazlasını oku…
Bebeklere Uyku Kılavuzu
Bebeğinizin Gece Uyumasına Yardım Edin Bebekler uyurken çok masum ve tatlı görünürler. Ancak onları uyutabilmek için yaşananlar bazen tam bir kâbusa dönüşebilir. Bu stresi ortadan kaldırmak için bebeğinizi bir uyku rutinine alıştırmalısınız. Bebeğinizin uyku gereksinimlerini anlayın İlk 2 ayda, yeni … daha fazlasını oku…
Ailecek Yemek Yemenin Çocuk Gelişimi için Önemi
Bir masa etrafında oturup yemek yemenin verdiği keyfi herkes bilir. Bütün ailenin bir araya geldiği büyük akşam yemeklerinin tadı damağımızda kalır. Peki bu aile yemeklerinin keyif vermenin yanı sıra çocuğunuzun gelişiminde ve ruh sağlığında çok önemli bir rol oynadığını biliyor … daha fazlasını oku…
Bebeklere Neden Bal Yedirilmez?
Arılar bal yapmak için nektar toplarken botulizm bakteri sporlarını da beraber alıp farkında olmadan bal yapımında kullanabilirler. Yetişkinlerde bu balın yenmesi sorun yaratmaz. Bebeklerde ise hem vücudun savunma ve sindirim sistemleri yeterince gelişmemiş hem de mide hâlâ ancak anne sütünü … daha fazlasını oku…
Emziren Annelerde Gaz Yapan Besinler
Emziren annelerin çocukları büyüdüğünde; çocuklarının küçüklüğünde yine yaparım dediği şeylerin başında emzirme gelir. Yine de anneler sütünün yetip yetmediği konusunda hep endişelidir. Bebeğiniz haftada çok az, gram ile ölçülecek derecede kilo alıyorsa ve emzirmeyi de doğru yapıyorsanız sütünüz yetiyor demektir, … daha fazlasını oku…
Prematüre Bebekler
Bebeklerin prematüre olarak kabul edilebilmesi için otuz yedinci haftanın altında doğması gerekir. Prematüre bebekler doğdukları hafta olarak üç grupta toplanır. İleri derecede olarak adlandırılan prematüre bebekler yirmi dört ile otuz bir haftalık olarak doğarlar. Orta derecede denilen prematüre bebekler ise … daha fazlasını oku…
Okullardaki Bulaşıcı Hastalıklar
Yeni dönemde okulların açılması ile birlikte anne ve babaların en büyük kabusu olan çocuklarına bulaşan birtakım hastalıklardır. Anne ve babalar için okul çocuklarını güvenle emanet edebilecekleri bir yuvadır ve çocuğun aileden sonra sosyalleştiği, topluma girdiği ilk yerdir. Çocukların aile ortamından … daha fazlasını oku…
Doğayla İçiçe Büyüyen Çocuklar
Bilgi Kozası Anaokulu’ndan Esra Hanım’ın bir yazısını paylaşıyoruz bugün. Kendisinin değerli tespitlerini çocuklarımızı neden doğayla içiçe büyütmek için çırpındığımızı gayet net bir şekilde anlatıyor. İşte o yazısıyla Esra Gür Demirbaş; Daha üniversitedeyken küçük çocuklarla çalışmaya karar verdim, meslek seçimimi de … daha fazlasını oku…
Çocuklarımıza Zarar Veren Yiyecekler
Türkiye’de hamburger ve diğer fast-food kategorisinde yer alan yiyecekler, özellikle çocuklar ve gençler tarafından çok fazla tüketilmektedir. Fast-food kategorisinde yer alan yiyeceklerin gerek fiyatının uygun olması gerek reklamlarının televizyon, internet, dergi ve gazete gibi yayın organlarında çok sık yer alması … daha fazlasını oku…
Anne Sütünün Faydaları
Anne sütü yeni doğan bebeklerin beslenmesi için çok önemli bir yere sahiptir. Anne sütü bebekler için en önemli besindir. Anne sütü, bebeklerde ilk altı ay ek gıda gerektirmeden bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Anne sütü enfeksiyonlara karşı immünolojik faktörleri … daha fazlasını oku…
Su Çiçeği
Günümüzde neredeyse herkes çocuk yaşlarda su çiçeği adı verilen bu hastalığı geçirmiştir. Birey bu hastalığı geçirmemişse bile en azından hastalığın neye benzediği hakkında bir fikri vardır. Su çiçeği denilen bu hastalık çoğunlukla çocuklarda görülmektedir. Ancak bu hastalığın yetişkinlerde görülemeyeceğini göstermez. … daha fazlasını oku…
Altıncı Hastalık Roseola
Hepimiz çocukluk döneminde pek çok rahatsızlıklar geçirmişizdir. Bu hastalıklar kızamık, su çiçeği, altıncı hastalık, yenidoğan sarılığı ve kaba kulak gibi hastalıklardır. İlk dört yaş çocukların enfeksiyonlara sık sık yakalandığı dönemdir. Çünkü çocukların bağışıklık sistemi yaşları ilerledikçe ve sağlıklı beslendikçe daha … daha fazlasını oku…
Nedir Bu 5. Hastalık?
Beşinci hastalık, virüsler tarafından bulaşan deride döküntüler oluşturan bir hastalıktır. kabakulak, kızamık, suçiçeği ve kızamıkçıktan gibi hastalıklardan sonra, çocuklarda rastlanan ve virüs yoluyla geçen hastalıklar sıralandığında beşinci sırada yer aldığı için beşinci hastalık adını almıştır. Hapşırık ve öksürük gibi solunum … daha fazlasını oku…
Bebeklerde Bronşit
Bronşit hava taşıyan bronş tüplerinin (solunum borularının) iç yüzeyinde oluşan zarın iltihaplanmasıdır. Bronşit iki farklı şekilde meydana gelir. Bunlar akut ve kronik olarak iki şekildedir. Akut bronşiti pek çok kişide genellikle kızamık, boğmaca, grip veya tifo gibi hastalıkların sırasında görülür. … daha fazlasını oku…
Boğmaca
Boğmaca adında anlaşılacağı gibi genellikle çocuklarda nöbet nöbet boğulurcasına öksürmektir. Bu öksürmenin yanında kusmalarda görülmektedir. Boğmaca oldukça bulaşıcı ve mikropların neden olduğu bir hastalıktır. Her mevsimde görülebilen boğmaca özellikle sonbahar ve kış aylarında gözlenir. Her yaşta görülebilme olasılığı vardır ancak … daha fazlasını oku…
Bebek ve Çocuklarda Göz Çapaklanması
Göz çapaklanması gibi göz problemleri pek çok insanın hayatı boyunca belirli dönemlerde karşılaşmış olduğu rahatsızlıklardan olmaktadır. Ancak elbette göz çapaklanması probleminin ciddiyeti belirli nedenler ile yetişkinlere oran ile bir miktar daha fazla olmaktadır. Bilindiği üzere çocuklar vücutları çok fazla korunaklı … daha fazlasını oku…
Çocuk Felci
Çocuk felci hastalığı bulaşıcı olan bazı virüslerin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Üç farklı tipi olan çocuk felci virüsü, bağısaklarda çoğalarak, vücudun diğer bölgelerine yayılır. Çocuk felci yaşayan her 200 vakadan bir tanesinde, hastalık etkeni olan virüs omuriliğe geçer ve … daha fazlasını oku…
Bebeğim Ne Zaman Oturabilir?
Bebekler bir mucize olarak dünyaya gelirler. Kimi aile bir çok uğraş sonucu bir evlada sahip olurken kimi aileye de plansız bir şekilde gelmektedirler. Ancak nasıl gelirlerse gelsinler bebekler bir ailenin her şeyi olabilme gücüne sahiptir. Doğdukları andan itibaren bütün ilgi … daha fazlasını oku…
Bebeklerde Aşı Takvimi
Aşı, hastalığa karşı bağışıklık sağlamak amacı ile vücuda verilen, zayıflatılmış hastalık virüsü, hastalık etmeninin parçaları ya da salgıları ile oluşturulan bir çözeltidir. Aşıların Bileşimi Aşı; bakteri, virüs gibi hastalık etkeni mikroorganizmalardan ya da bunların üretmiş olduğu zehirlerden yapılmaktadır. Yan etkilerin … daha fazlasını oku…
Bebeğiniz Sürekli Hıçkırıyor mu?
Hıçkırığın ne olduğunu bilirsek, bebeklerde hıçkırığın ne için olduğu konusunda daha fazla bilgi sahibi olur, hıçkırığın sorun olup olmadığını anlarız. Hıçkırığın tıp dilindeki açıklaması, göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasının birden kasılması sonucunda, ses telleri arasındaki açıklığın … daha fazlasını oku…
Bebeklerde Konak
Yeni doğan bebeklerde ortaya çıkan konak hastalığının, bebeklerin kafa derisinde meydana gelen kabuklu, sarı renge sahip ve bazen de kızarıklık şeklinde görülen bir tabaka olduğu bilinmektedir. Bebeklerdeki görülen konak hastalığının bebeğin doğumundan itibaren üçüncü ayına kadar görülme ihtimali bulunmaktadır ve … daha fazlasını oku…
Rota Virüsü
Rota virüsü, bebekler ve küçük çocuklar arasında oldukça yaygın görülen bir virüstür. Virüs, sulu ishal, kusma, ateş ve karın ağrısı gibi belirtiler veren birtakım hastalıklara neden olmaktadır. Rota virüsü kaynaklı hastalık geçiren çocuklar muhakkak uzman bir doktora gösterilmelidir çünkü sıvı … daha fazlasını oku…
Kabızlık
Kabızlık Nedir? Kabızlık, bağırsaklarda kasılıp gevşeme hareketlerinin çok yavaş olmasından kaynaklanarak bağırsaktaki atılması gereken dışkıların, boşaltım yapmakta güçlük çekilmesi ve zorlanmasıdır. İnsan vücudunda atılması gereken dışkı, bağırsakların kasılıp gevşemesi yolu ile olduğu için, bağırsaklardaki bu kasılıp gevşeme hareketi çok yavaş … daha fazlasını oku…
Sigaranın Bebeğinize Zararları
Sigaranın bilindiği üzere zararları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Sigarayı hem içen, hem yanında içilen kişi açısından çeşitli tehlikeleri vardır. Bu kadar çok zararı olmasına rağmen, ülkemizde sigara tüketimi bir hayli fazladır. Yapılan araştırmalara göre ülkemiz sigara tüketimi açısından, maalesef diğer … daha fazlasını oku…
Bebeklerde Tekrarlayan Pişik Sorunu
Pişik, deri katları arasında ortaya çıkan kaşıntıdır. Nem ve ısının artması sonucu sürtünme ile deride tahriş meydana gelmektedir. Bu da pişik olarak adlandırılmaktadır. Oldukça yaygın olarak görülen deri kaşıntısı, hayatın devamı sırasında beklenmedik bir anda ortaya çıkabilir. Daha çok geniş, … daha fazlasını oku…
Bebeklerde Gaz Sorunu
Bebeklerde gaz sancısı olarak adlandırılan infantil kolik, yeni bebek sahibi olan pek çok anne ve babanın ortak sorunu. Nedeni tam olarak bilinemeyen bu rahatsızlık her 10 bebekten 3′ ünde gözlenmektedir. Pek çok anne ve babanın şikayet ettiği bu durumdan kurtulmak … daha fazlasını oku…
Nereden Çıktı Bu Bitler?
Bit, insan kafa derisindeki kandan beslenen minik böceklerdir. Pediculosis capitis adı verilen bitler, çocukları daha fazla etkilemektedir ve genellikle bit bulunan saçlardan diğerinin saçlarına doğrudan bulaşma yolu oluşmaktadır. Saçta bit oluşması, kişisel hijyen eksikliği ya da kirli bir yaşam ortamı … daha fazlasını oku…
Pamukçuk
Pamukçuk diğer bir adıyla, oral kandidiyaz olarak adlandırılmaktadır. Candida albicans mantarının ağız mukozasında yaptığı bir çeşit enfeksiyon çeşididir. Genellile çocukların ağızlarında sıklıkla olmasından dolayı sizlere bunu anımsatsa da yetişkin kişilerde de oldukça sık rastlanan sağlık sorunların başında gelmektedir. Pamukçuklar ağzınızın … daha fazlasını oku…
Bebeklerde ve Çocuklarda İsilik
İsilik ya da miliarya olarak bilinen kaşıntı hali yalnızca bebeklerde yaşanan bir kaşıntı değildir. Yoğun ve tatlı şekilde kaşıntılara sebep olan isilik, yetişkinleri de etkisi altına almaktadır. İsilik özellikle de sıcaklık ve ısının artması ile nemli havalarda yetişkinler üzerinde etkisini … daha fazlasını oku…
Kızamık
Kızamık veya Rubeola, özel bir virüsle (Morbilli) meydana gelen, bulaşıcı bir çocukluk hastalığıdır. Kızamığı ilk olarak 860 senesinde Farslı hekim Razi bildirmiştir. Sydenham ise 17. asrın ikinci yarısında hastalığı tarif etmiş ve 18. yüzyıldan itibaren de kızamık salgınları tanınmaya başlamıştır. … daha fazlasını oku…
5. Gün Blastokist Transferi
Doğal yollardan bebek sahibi olamayan çiftlerde uygulanan tüp bebek (IVF); erkek ve kadın üreme hücrelerinin laboratuar ortamında özel koşullarda döllenmesi ve oluşan embriyoların kadının rahmine yerleştirilmesi yoluyla gebelik elde edilmesinin amaçlandığı modern bir tedavi yöntemidir. Günümüzde uygulanmakta olan ileri tüp … daha fazlasını oku…
Tüp Bebek Tedavisi
Tüp Bebek Nedir? Doğal yollardan bebek sahibi olamayan çiftlerde uygulanan tüp bebek (IVF); erkek ve kadın üreme hücrelerinin laboratuar ortamında özel koşullarda döllenmesi ve oluşan embriyoların kadının rahmine yerleştirilmesi yoluyla gebelik elde edilmesinin amaçlandığı modern bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek … daha fazlasını oku…
Gebelikte Beslenme ve Diyabet
Gebelik sürecinde anne ve bebek sağlığını etkileyen birçok faktörler; annenin yaşı (18 yaş altı veya 35 yaş üstü doğumlar), gebelik sayısı/çoğul gebelikler, son iki gebelik arasındaki süre, kronik hastalıklar, ilaç kullanımı, genetik yapı, yeterli ve dengeli beslenmedir. Hamilenin beslenmesi ile … daha fazlasını oku…
Doğal Doğum
Doğal Doğum Nedir? Doğal doğum; kendiliğinden başlayan, mümkün olduğunca müdahale edilmeyen, doğal hormonların aktif olarak salgılanmasına izin verilen, bebeğin doğar doğmaz daha kordonu kesilmeden anne kucağıyla buluştuğu ve ilk emzirmeye kadar anne ile kaldığı bir doğum şeklidir. Ağrı ve sancı … daha fazlasını oku…
Menopozda Hormon Tedavisi
Menopoz kadınlarda adet kanamalarının kesilmesi ile başlayan doğal bir süreçtir. Bir yıl adet görmeyen bir kadında menopozdan söz edilebilir. Menopoz döneminde adetlerin kesilmesi birdenbire olmaz. Ortalama 2 yıl süren bir geçiş dönemi vardır. Türkiye’de veriler net olmamakla birlikte ortalama menopoz … daha fazlasını oku…
Yumurtalık Hastalıkları
Yumurtalıklar (over) karın boşluğunda rahimin iki yanında bağlarla asılı olarak yerleşmiş organlardır. Kadınlarda doğurganlığı sağlayan yumurta, yumurtalıklarda depolanır. Normalde kadınlarda iki tane yumurtalık bulunur. Bunlar yumurta üreten ve bunları salan organlardır. Ayrıca östrojen ve progesteron gibi kadınlık hormonlarını da salgılar. … daha fazlasını oku…
Kordon Kanı
Doğum sırasında bebeğinizden aldıracağınız kordon kanından elde edilen kök hücreler ile, kendisinin ve doku tiplemesi uyması halinde birinci derecede yakın akrabalarının sağlığını güvence altına aldırabilirsiniz. Kök hücreler, hayatımızı tehdit eden pek çok hastalığın tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır … daha fazlasını oku…
Normal ve Sezeryan Doğum
Normal doğum 38-42 gebelik haftaları arasında kendiliğinden başlayan rahim kasılmalarıyla bebeğin vajinal yolla doğmasıdır. Normal doğumda, bebek doğduktan en geç yarım saat içerisinde plesanta ve zarları kendiliğinden rahimden dışarı atılır. Normal bir doğumda yaklaşık 300 ml kadar kan kaybı olur. … daha fazlasını oku…
Anne Karnında Cerrahi Müdahaleler
Gebelik sürecinde bebeğin gelişimi yakından takip edilirken karşılaşılan bazı komplikasyonlarda gerekli görülürse anne karnında bebeğe cerrahi girişimle tedavi uygulama yapılabilir. Amnioinfüzyon Sıvı Takviyesi: Erken membran rüptürü olmayan durumlarda (vagiandan amnion sıvı kaçağı olmayan hallerde) amnion sıvısı yok denecek kadar azalmış gebeliklerde, … daha fazlasını oku…
Gebelik ve Gebeliğin Takibi
Gebelik ortalama 9 ay 10 gün veya 40 hafta devam eden bir süreçtir. Gebelik, 3 dönemde değerlendirilir. İlk 3 ay “1. Trimester”, 4-6 aylar “2. Trimester”, 7-9 aylar ise “3. Trimester” olarak adlandırılır. Gebeliğin ilk 3 aylık dönemi yani “1. … daha fazlasını oku…
Gebeliğin Aylara Göre Gelişimi
Gebelikte aylara göre neler değişir? 1. Ay Gebeliğin ilk belirtisi, regli kanamasındaki gecikmedir. Gebeliğin kesin tanısı, kan ve idrar testiyle yapılabilir. Gebelik kesinleştikten sonra bebeğe ait kesenin muayene ile görüntülenmesi gerekir. İlk gebelik muayenesinde; Bebek ve gebelikle ilgili risk faktörleri … daha fazlasını oku…
Süt Alerjisi
İnek Sütü Alerjisi Nedir? İnek sütü içindeki proteinlere karşı IgE aracılı oluşan istenmeyen reaksiyon oluşmasıyla meydana gelmektedir. Egzamalı bebek ve çocukların üçte birinde besinlere karşı alerji bulunmaktadır. IgE aracılı inek sütü alerjisinde görülen şikayetler; Deride kurdeşen, anjioödem, egzama ve kontakt reaksiyon … daha fazlasını oku…
Alerjik Rinit
Alerjik rinit (bahar alerjisi) en sık karşılaşılan alerjik hastalıktır. Alerjenlerle karşılaşıldıktan sonra burunda oluşan IgE aracılı inflamatuar hastalıktır. Günde en az bir saat süren burun akıntısı, tekrarlayan ve birbiri ardına gelen hapşırık, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, gözde kaşıntı ve yaşarma … daha fazlasını oku…
Arı Sokması
Arı sokmasıyla oldukça sık karşılaşılmaktadır. Çocuklarda %56, yetişkinlerde ise %94 oranında en az bir kez arı sokması vakası görülmektedir. Arı sokması ile gelişen ağır alerjik reaksiyon, hayatı tehdit etmesi nedeniyle önemli sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Arı Sokması ile Görülen … daha fazlasını oku…
Çocuklarda Alerjik Yürüyüş
Alerjik Yürüyüş Nedir? Atopik marş, alerjik yürüyüş veya atopik yürüyüş denildiğinde; egzama (atopik dermatit), besin alerjisi, alerjik rinit (bahar nezlesi) ve astımı içeren alerjik hastalıkların doğal seyri anlaşılmaktadır. Alerjik yürüyüş; atopik dermatit (egzama), besin alerjisi, alerjik rinit ve astım (nefes … daha fazlasını oku…
Palm Yağı Zararlı mı?
Aslında birçok kişi tarafından günlerce tartışılan ve kafamızı iyice karıştıran Palm yağı palmiye meyvesinden üretilen bir yağ. Oda sıcaklığında katı halde bulunuyor. Palm yağı, diğer sıvı yağlardan kötü ama katı yağlardan iyi bir yağ. Palm yağının bu kadar çok tercih … daha fazlasını oku…
Mongol Lekesi yada Moğol Lekesi nedir?
Mongolian spot-MS; Mongol lekesi, Moğol lekesi olarak ta bilinmektedir. Yeni doğum cilt lekeleri arasında sınıflandırılmaktadır. Sıklıkla kuyruk sokumu üzerinde ve belde görülmektedir. Lekeler 1 yada daha fazla olabilir. Boyutları birkaç cm den 20 cm lere kadar ulaşabilmektedir. Boyutları diğer doğum lekelerine … daha fazlasını oku…
Yeni Bebeğinizin Neden Sizi Mutlu Etmediğini Merak Ediyor musunuz?
Bir bebeğe sahip olmak hayati bir yaşam olayı olup endişe, yorgunluk ve hüzünlenme yaratabilir. Genellikle bu duygular uzun sürmez, ancak eğer devam ederse, depresyondan muzdarip olabilirsiniz. Günümüzde modern dünya ile birlikte yalnızlaşan yaşamlar depresyon ve ansiyete gibi psikolojik rahatsızlıkların sıkça … daha fazlasını oku…
Karanlıkta Parlayan Oyuncaklar Radyasyon Yayar mı?
Birçok yerde karşımıza çıkan karanlıkta parlama özelliği olan oyuncaklar ve dekoratif malzemeler acaba çocuklarımız için zararlı mıdır? Birçoğumuz özellikle geceleri odasını renklendirmek için tavana fosforlu yıldızlar yapıştırmış, karanlıkta parlayan toplar veya oyuncaklar almışızdır. Peki, bunlar zararlı mıdır? Bu ürünlerden herhangi … daha fazlasını oku…
Çocuklarda Zeka Gelişimi
Zekanın gelişiminde 3 önemli dönem • Doğumdan Önce (Kalıtımsal, annenin ruh sağlığı ve annenin beslenmesi önemli faktörlerdir.) • Doğum (Sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesi, doğum esnasında yaşanan problemler – bebeğin oksijensiz kalması, elden kayıp düşmesi vb.- faktörler etkilidir.) • Doğum Sonrası (Annenin loğusalığı olumlu … daha fazlasını oku…
Çocuklarda Baş Ağrısı
Genellikle yetişkin yaş grubunda karşılaştığımız baş ağrısı, çocuklarda yaşla birlikte sıklıkla görülüyor. Çocuklarda ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilecek baş ağrısını küçümsemeyin. Baş ağrısı, toplumda çok sık karşılaşılan bir yakınmadır. Erkeklerin yaklaşık % 91’inde, kadınların % 96’sında en az yılda bir kez … daha fazlasını oku…
Çocuk Nörolojisine Hangi Hallerde Başvurmalı?
Çocuk, büyüyen ve gelişen bir varlıktır, çeşitli nedenlerle gelişme düzeninin bozulması, çocukları erişkinlerden ayıran en önemli özelliktir. Büyüme sürecinde çocuğun diğer organ sistemleri gibi, beyin ve sinir sisteminin de, yaşına uygun gelişim özelliklerini kazanıp kazanmadığı izlenmelidir. Çocuk nörolojisi, gebelikten erişkin … daha fazlasını oku…
Bebeklerde Gelişim Süreci
Süt çocukluğu dönemi, yeni doğan dönemini takiben en önemli evrelerden biridir. Bebeğin doğum sonrasında en hızlı büyüdüğü dönemdir. Süt çocuğunda ilk etapta en hızlı büyüyen bölüm baş iken, 6. aydan sonra göğüs çevresi, 9. aydan sonra da kolların ve bacakların … daha fazlasını oku…
Bebeğim Sağlıklı mı?
Bebeğiniz için herşey yolunda mı diye merak ediyorsunuz değil mi? Sağlıklı bebek izlemi, bebeklerin doğumdan itibaren özellikle 1 yaşına dek her ay gelişiminin izlenmesi, büyüme ve gelişmenin normal olup olmadığının kontrolü, koruyucu önlem olarak aşılarının yapılması, rutin kontrollerle her şeyin yolunda … daha fazlasını oku…
Anne Sütü Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Anne ile bebek arasındaki en güçlü bağ, emzirme ve anne sütüyle bebeğin beslenmesidir. Dünya Sağlık Örgütü, ilk 6 ayda bebeğe yalnızca anne sütü verilmesini, 6. aydan itibaren uygun ek gıdalara başlanmasını, beraberinde emzirmenin 1.5-2 yaşına kadar sürdürülmesini öneriyor. Bebeklerimiz için … daha fazlasını oku…
Yeni Doğan Bebeklere Nasıl Bakım Yapılır?
Yeni doğan bebeğinize nasıl bakım yapacaksınız? Tırnakları uzadı, burnunda sümük var veya göbek bağı kurudu? İşte tüm merak ettikleriniz: Göz Bakımı İlk günlerde bebeğin gözünde çapaklanma olabilir. Göz bakımında kaynatılmış ve soğumaya bırakılarak ılıtılmış su ve gazlı bez ya da … daha fazlasını oku…
Çocuklarda Öksürük
Çocuklarda genellikle kış aylarında görülen öksürük, tek başına bir hastalık değil, birçok çeşitli rahatsızlıklarının temel bulgularından biridir. Öksürük, geniz akıntısı ve alerji gibi bir nedenle oluşabileceği gibi, üst solunum yolları ve akciğer enfeksiyonları gibi önemli hastalıkların belirtisi de olabilir. Öksürük, … daha fazlasını oku…
Çocuklarda Ateş
Çocuklarda ateş, genellikle viral hastalıklardan kaynaklanır ve bu hastalıkların bulgusudur. Isının yükselmesi, vücudun bağışıklık sisteminin organizmalarla savaşım süreciyle ilgilidir. Bu nedenle beden ısısını ölçmek, çocuğun hasta olup olmadığını anlamak için en iyi yoldur ve ecza dolabında derece (termometre) bulundurulmalıdır. Ateşin … daha fazlasını oku…
Çocuklarda Nezle ve Grip
Nezle Halk arasında “soğuk algınlığı” veya “üşütme” olarak bilinir. Viral bir enfeksiyondur. Hastalığa üşütmek değil, genellikle bahar ve kış mevsimlerinde virüsler yol açar. Anne ve babalar kış aylarında çocuklarını kalın ve sık giydirerek koruyacaklarını düşünürler. Oysa soğuk algınlığının üşütme ile … daha fazlasını oku…
Çocuklarda Bulaşıcı Hastalıklar
Çocuklar, bağışıklama yöntemlerinin gelişimiyle bulaşıcı hastalıklarla geçmişe oranla daha az karşılaşılmaktadır. Bulaşıcı hastalıklara karşı çocuklarda aşı, etkin bir yöntemdir. Kızamık Genellikle kış ve ilkbahar mevsimlerinde görülür. Etkeni kızamık virüsüdür. Koruma amacıyla kızamık aşısı, mutlaka her çocuğa zamanında yaptırılmalıdır. Kızamık, vücutta kırmızı döküntü, ateş … daha fazlasını oku…
Çocuklarda İshal
İshal Nedir? İshal; günlük dışkılama sayısının artması ve kıvamının sulu olması ile karakterli bir durumdur. İshal aynı zamanda “sulu dışkılama” olarak da adlandırılır. Özellikle 6 ay ile 2 yaş arasında olmak üzere çocuklarda sık görülür. İshalli hastalıkta en ciddi tehdit, … daha fazlasını oku…
Çocuklarda Kalp Hastalıkları
Çocuklarda kalp hastalıkları, rahatsızlığın türüne göre değişen bulgular gösterebilir. Doğuştan kalp hastalıklarında genellikle bebeklikte belirtiler ortaya çıkar. En sık karşılaşılan bulgular; bebeğin sık ve zor nefes alması, emzirme esnasında ve yorulması, kilo alamaması, ağız çevresinde, dilde ve tırnak diplerinde morarma … daha fazlasını oku…
Çocuklarda Egzama (Atopik Dermatit)
Deride kaşıntı ve kızarıklığın tipik yerleşim gösterdiği kronik inflamatuvar (yangı) hastalığıdır. Hastalık; bebeğin alerjik bir bünyeye sahip olduğunun ilk göstergesi olarak kabul edilebilir. Çünkü egzama, alerjik yürüyüşün ilk belirtisi olarak bilinmektedir. Egzamanın 3 evresi bulunmaktadır: Bebeklik dönemi (yenidoğan – 2 … daha fazlasını oku…
Bebeklerde Emzik Alerjisi
LATEKS ALERJİSİ Kauçuk ağacı sütünün hava ile teması sonucu katılaşan ve doğal kauçuk olarak kullanılan maddeye lateks denir. Tıbbi malzemelerde kullanılan lateks; eldiven, balon, kateter, kondom, maske ve kanül yapımında kullanılmaktadır. Lateks ile bazı meyveler arasında çapraz reaksiyon bulunmaktadır. Özellikle … daha fazlasını oku…
Çocuklarda Nefes Borusuna Kaçan Cisimler
Uzun süre devam eden hırıltı ve öksürük yakınmaları olan hastanın astım tanısı ile karıştırıldığı sık nedenlerden birisi, hastanın hava yoluna yabancı cismin kaçmasıdır. Çocuklara verilen yiyecekler, çerezler (fındık, fıstık, çekirdek vb.) veya oyuncak parçasının hava yoluna kaçması aspirasyona sebep olabilir. Yabancı cisimlerin … daha fazlasını oku…
Çocuklarda Astım
Astım Nedir? Tekrarlayan öksürük, nefes darlığı, hışıltı, göğüste sıkışma hissi, balgam çıkarma, nefes darlığı atakları (alevlenme) ve iyilik dönemleri olan, kendiliğinden ve tedavi ile düzeltilebilen hava yollarının aşırı duyarlılığı halidir. Broşlarda daralmaya ve bronş yapılarında değişikliğe sebep olan, birçok patolojik mekanizmaları içeren, … daha fazlasını oku…
Çocuklarda Besin Alerjileri
Besin Alerjileri Nelerdir? Besin proteinine karşı ve besin katkı maddelerine karşı gelişen IgE aracılı istenmeyen reaksiyonlardır. Bebek ve çocuklar için önemli problemdir. Batılı ülkelerde %25 oranında alerjik besin reaksiyonları bulunmaktadır Çocuklarda, hayatlarının ilk 3 yılında, %6-8 oranında besin alerjilerinin görüldüğü … daha fazlasını oku…
Çocuklarda Anafilaksi Nedir?
Duyarlı olunan alerjik etkenle karşılaşma sonucu ani gelişen, dakikalar ya da saatler içinde ölümle sonlanabilen IgE aracılı ağır alerjik reaksiyondur. Anafilaksi ataklarının, önceden bilinen veya bilinmeyen alerjenle karşılaşma ve duyarlaşma dönemi vardır. Bu ataklar ilk karşılaşmada değil tekrarlayan temaslarda görülmektedir. Alerjenle … daha fazlasını oku…
Anne Karnındaki Bebeği Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Her anne ve babanın en büyük isteği bebeklerinin sağlıklı doğması, doğum sırasında hiçbir sorun yaşamadan planlandığı gibi doğumun gerçekleşmesidir. Aileler aynı zamanda bir yandan da bebeklerin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için ne gerekiyorsa yapmaktadırlar. Ailelerin bebekleri için merak ettikleri … daha fazlasını oku…
Kaş’ta Çocuklarla Kano Yapmak
Kaş’ın muhteşem denizine dalışların ardından çocukları da üstünden gezdirelim istedik. İkili kanolarla çocukları öne attığımız gibi koyları gezmeye başladık. Durgun suların hakim olduğu günde çocuklarımızla birlikte inanılmaz eğlendik. Bir de bir caretta caretta’nın bize katılması çocukları oldukça heyecanlandırdı. Birçoğunun okula … daha fazlasını oku…
Organik Dünya Gökçeada’ya Deniz Gezisi
Adaya ulaştık, kalacağımız yeri ayarladık, nerede denize girelim derseniz; Aydıncık (Kefaloz) Plajını şiddetle tavsiye ederim. Burası Gökçeada’nın günübirlik tesisi olan tek plajı. 1200 metre uzunluğunda harika bir kumsal. Bir yandan rüzgar esiyor, bir yandan güneş sizi ısıtıyor, önünüzde de uçsuz … daha fazlasını oku…
Dalyan’da Caretta Caretta’ları gözlemledik.
Dalyan İztuzu plajında çocuklarımızla beraber caretta caretta’ları koruma ve sınıflandırma amaçlı olarak yapılan bilimsel gezide Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Bölümü’nden Profesör Hakkı Yalçın’la beraber çalıştık. Bir hafta boyunca nöbetleşe olarak kumsalı tarayarak onlara rahatsızlık vermeden sayım yaptık. Hem çocuklarımız hem … daha fazlasını oku…
Kış Hamileleri Dikkat
Hamilelik, anne adaylarının hem kendilerine hem bebeklerine dikkat etmesi gereken çok özel bir dönemdir. Bebeğin sağlığı, ruhsal, fiziksel ve zihinsel yönden iyi gelişmesi annenin sağlığı ve yeterli beslenmesi ile doğru orantılıdır. Bu dönemi kışın yaşayan anne adayları, mevsim koşullarının olumsuz etkilerinden … daha fazlasını oku…
Hamilelikte Cilt Bakımı
Hamilelik süresince de güneşten korunmaya özen göstermek gerekir. Sürekli güneşten koruyucu kullanın. Güneş ultraviyole A (UVA) ve ultraviyole B (UVB) ışınları yayar. Günümüzde UVA ve UVB’nin erken deri yaşlanması, leke oluşumu, ve hatta deri kanserlerine sebep olduğu bilinmektedir. Gün içi … daha fazlasını oku…
Doğada ve Açık Havada Bebeğinizin Güvenliğini Sağlamak için…
Çocuklar, 3 ve 4 yaşından itibaren kendi başlarına keşif yapmaktan hoşlanırlar. Hem onların doğada ve açık havada daha iyi vakit geçirmesi, hem de içinizin rahat olması için önerilerimize kulak verin. Çocuklar, 3 yaşından itibaren kendi ayakları üzerinde zaman geçirmekten hoşlanmaya … daha fazlasını oku…
Hamileyken hangi deniz ürünlerinden uzak durulmalı?
Hamilelikte deniz ürünlerini tüketirken bebeğe olumlu ya da olumsuz etkilerinin olacağı düşünülmeli ve nelerin yenilmeyeceğini bilmek gereklidir. Gebelik süresince antioksidan etki gösteren, bebeği besleyen kan damarlarında olumlu etkileri olan omega yağ asitleri (balık) haftada 2-3 kere tüketilmelidir. Bunun yanında bebeğe … daha fazlasını oku…
Bebeklerde Diş Çıkarma
Diş çıkarmak, dişin damaktan sürme sürecinin son aşamasıdır. Bebeğin 1 yaşına kadar olan gelişiminde önemli bir aşama olan dişin ağız ortamına gelişi bazı bebekler için uzun ve zorlu bir süreç olabileceği gibi, bazı bebekler için de kısa süreli ve kolayca … daha fazlasını oku…
Hamilelikte Seyahat
Hamilelikte seyahat ederken dikkat edilmesi gerekenler… Tüm gebelik boyunca seyahat edilebilir. Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Birgül Karakoç hamilelikte seyahat ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi veriyor! Gebelikte seyahat için ideal zaman 2. … daha fazlasını oku…
Bebeğim çok mu uyuyor?
Annelerin uykunun çocuk gelişimindeki önemini bilmediğini dile getiren Uzm. Dr. Saral; “Maalesef annelerin çoğu bebeklerinin beslenmesine aşırı dikkat ederken, bebeklerin büyümesi için uykunun genel olarak gerekli olduğu dışında, kaliteli ve kesintisiz gece uykusunun bebeklerin büyümelerinde ve beyin gelişiminde ne kadar … daha fazlasını oku…